Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Opozičný kandidát sa stal guvernérom v bašte Chávezovcov

Raúl Isaías Baduel (vpravo), archívne foto. Foto: TASR/AP

Garrido po víťazstve na sociálnej sieti Twitter napísal, že obyvatelia štátu Barinas "zaznamenali víťazstvo".

Caracas 10. januára (TASR) - Opozičný kandidát Sergio Garrido bol v nedeľu zvolený za guvernéra venezuelského štátu Barinas, kde tento post niekoľko desaťročí zastávali rodinní príslušníci bývalého venezuelského prezidenta Huga Cháveza. Informovala o tom agentúra AFP.

Venezuelská Národná volebná rada (CNE) Garrida vo funkcii guvernéra potvrdila v noci z nedele na pondelok. Získal 55,36 percenta hlasov. Kandidáta vládnucej strany Jorgeho Arreazu podporilo 41,27 percenta voličov. Arreaza je Chávezov zať a pôsobí vo funkcii ministra zahraničných vecí Venezuely, pripomína AFP.

Garrido po víťazstve na sociálnej sieti Twitter napísal, že obyvatelia štátu Barinas "zaznamenali víťazstvo".

Arreaza vo vyjadrení na Twitteri priznal prehru. "Nesplnili sme cieľ," napísal.

Voľby guvernéra v štáte Barinas sa konali už 21. novembra. Súd však sčítavanie hlasov zastavil. Najvyšší súd neskôr zrušil predbežné výsledky, na základe ktorých bol vo vedení opozičný kandidát Freddy Superlano. Voľby sa opakovali 9. januára.

Post guvernéra v štáte Barinas zastávali od roku 1998 rodinní príslušníci bývalého prezidenta Cháveza, pripomína AFP. Exprezidentov otec Hugo de los Reyes Chávez v tomto úrade pôsobil v rokoch 1998-2008. Neskôr boli guvernérmi Adán Chávez (2008-2016) a Argenis Chávez (2017-2021). Obaja sú bratia exprezidenta Huga Cháveza, ktorý bol hlavou štátu od roku 2002 až do svojej smrti v marci 2013. Hugo Chávez sa narodil 28. júla 1954 v meste Sabaneta v štáte Barinas.