Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Orbán: Fidesz chce zostať členom frakcie EPP/EĽS

Maďarský premiér Viktor Orbán počas prejavu na zasadnutía Európskeho parlamentu (EP) vo francúzskom Štrasburgu 11. septembra 2018. Maďarský premiér okrem iného v prejave uviedol, že Správa o stave demokracie v Maďarsku na zasadnutí EP je urážkou Maďarska. Foto: TASR/AP

Frakcia stratila podľa neho svoj charakter a skáče tak, ako pískajú liberáli a socialisti.

Budapešť/Štrasburg 11. septembra (TASR) - Rozprava k správe o stave demokracie v Maďarsku v utorok v Európskom parlamente v Štrasburgu bola absurdná a tón diskusie bol mentorský, pripomínajúci komunistické obdobie, povedal na medzinárodnej tlačovej konferencii predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa spravodajského servera Infostart.hu premiér zdôraznil, že jeho strana Fidesz chce zostať členom frakcie Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS).

Orbán vyjadril názor, že EPP/EĽS má problémy. "Frakcia stratila svoj charakter a skáče tak, ako pískajú liberáli a socialisti, čo je chyba," povedal ministerský predseda, podľa ktorého treba sa vrátiť k smeru, ktorý vytýčili zakladatelia strany európskych ľudovcov. Dodal, že Fidesz bude na tom pracovať.


Vyšetrovanie k správe, ktorú vypracovala holandská europoslankyňa Judith Sargentiniová z frakcie Zelených, označil premiér za "pirátsku akciu". Zdôraznil, že bola neoficiálna a nečestná, pretože neumožnila maďarskej vláde zareagovať na podnety.

Ak správu EP v stredu schváli, môže sa začať proti tejto stredoeurópskej krajine konanie podľa článku č. 7 Zmluvy o EÚ pre vážne porušenie princípov právneho štátu.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach