Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Organizácia UNAIDS je znepokojená prenasledovaním LGBTI v Poľsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Homofóbia je v katolíckom Poľsku veľmi rozšírená a tamojšia pravicová vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) s témou LGBTI veľmi aktívne pracuje - napr. aj pred nedávnymi prezidentskými voľbami.

Ženeva 14. augusta (TASR) - Program OSN pre boj proti HIV/AIDS (UNAIDS) vyjadril v piatok hlboké znepokojenie nad "pokračujúcim a zintenzívňujúcim sa prenasledovaním" poľskej LGBTI komunity. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

"UNAIDS je hlboko znepokojený správami o zatýkaní aktivistov bojujúcich za práva lesbičiek, homosexuálov, bisexuálov, transsexuálov a intersexuálov, keď pokojne uplatňujú svoje práva na slobodu prejavu a združovania," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poukazuje aj na správy o diskriminácii, či represiách voči ľuďom z komunity LGBTI.

UNAIDS pripomenul aj "zóny bez LGBT ideológie", ktoré boli vyhlásené v mnohých poľských mestách, obciach a regiónoch.

Varšavu v tejto súvislosti vyzval, aby chránila práva členov tejto menšinovej komunity.

Homofóbia je v katolíckom Poľsku veľmi rozšírená a tamojšia pravicová vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) s témou LGBTI veľmi aktívne pracuje - napr. aj pred nedávnymi prezidentskými voľbami. Medzičasom znovuzvolený prezident Andrzej Duda napríklad počas kampane označil LGBT ideológiu za ešte horšiu ako komunizmus.

Počas minulého víkendu sa po celom Poľsku konali zhromaždenia na podporu aktivistky za práva komunity LBGTI, označujúcej sa menom Margot, ktorá bola zadržaná po útoku na auto patriace Nadácii za právo na život.

Zhromaždenia za Margot sa konali deň po tom, ako súd rozhodol o jej vzatí do predsúdnej väzby na dva mesiace.