Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Osem krajín prišlo o hlasovacie právo vo Valnom zhromaždení OSN

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Na základe Charty OSN je hlasovacie právo odobraté každej krajine, ktorej dlhy dosiahnu – alebo presiahnu – výšku jej členských príspevkov za obdobie posledných dvoch rokov, pripomína DPA.

New York 13. januára (TASR) - Ôsmim krajinám vrátane Iránu a Venezuely v stredu dočasne odobrali hlasovacie právo vo Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (VZ OSN) z dôvodu neplnenia finančných záväzkov voči tejto organizácii. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Hlasovacie právo OSN dočasne odobrala aj Guinei, Konžskej republike, Sudánu, Papue-Novej Guinei, Vanuatu a stredoamerickej krajine Antigua a Barbuda.

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu oznámil, že na vrátenie hlasovacieho práva musí Irán zaplatiť dlh vo výške najmenej 18 miliónov dolárov a Venezuela približne 40 miliónov dolárov. Guterres dodal, že s platbami mešká celkovo 11 členských krajín OSN.

Na základe Charty OSN je hlasovacie právo odobraté každej krajine, ktorej dlhy dosiahnu – alebo presiahnu – výšku jej členských príspevkov za obdobie posledných dvoch rokov, pripomína DPA.

OSN však môže hlasovacie právo krajine ponechať, ak usúdi, že dlhy sú spôsobené okolnosťami, ktoré daná krajina nemôže ovplyvniť. To sa pre rok 2022 vzťahuje na Somálsko, Komory v Indickom oceáne a ostrovný štát Svätý Tomáš a Princov ostrov pri západnom pobreží Afriky.

Irán pre svoje dlhy prišiel o hlasovacie právo aj minulý rok, pripomína agentúra AFP. Teherán tvrdil, že svoje finančné záväzky nemohol plniť z dôvodu hospodárskych sankcií zo strany USA. OSN nakoniec v júni minulého roka tejto krajine udelila výnimku po tom, ako Iránu umožnili prístup k financiám zablokovaným Spojenými štátmi.