Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Albánski ozbrojenci chceli útočiť v Skopje a Kumanove

Policajti sú na ulici v macedónskom meste Kumanovo, kde prebiehajú boje medzi policajnými silami a členmi ozbrojenej skupiny, v sobotu 9. mája 2015. Foto: TASR/AP

Ak by tento plán uspel, ozbrojenci mali podľa jedného zo zatknutých členov skupiny dostať veľkú sumu peňazí.

Belehrad 12. mája (TASR) - Skupina albánskych ozbrojencov, ktorú cez víkend zlikvidovala macedónska polícia v Kumanove, chcela v polovici mája vyhodiť do povetria kamenný most z 15. storočia v hlavnom meste Skopje. V Kumanove zároveň plánovala útoky na policajtov, súd a nemocnicu, napísali dnes macedónske noviny Večer s odvolaním sa na zdroje z prostredia vyšetrovateľov.

Ak by tento plán uspel, ozbrojenci mali podľa jedného zo zatknutých členov skupiny dostať veľkú sumu peňazí. Plánovanie útokov mali na starosti vodcovia skupiny, ktorými sú bývalí veteráni z vojny v Kosove. Kto akciu inicioval, však zatiaľ nie je známe.

Pri prudkých bojoch medzi políciou a ozbrojencami zahynulo 22 ľudí vrátane ôsmich policajtov, 37 policajtov utrpelo zranenia. Tridsať útočníkov, medzi nimi aj dvaja vodcovia pochádzajúci z Kosova, bolo zatknutých.

Ozbrojenci z Kumanova chceli Veľké Albánsko

Skupina ozbrojencov, ktorú počas víkendu eliminovali v Kumanove príslušníci macedónskych policajných zložiek, si kládla za cieľ vytvorenie Veľkého Albánska. Vo vysielaní srbskej televíznej stanice Pink to v pondelok bez ďalších podrobností uviedol šéf srbskej vojenskej tajnej služby VBA Petar Cvetkovič.

Srbský predstaviteľ pripomenul, že medzi členmi skupiny boli nielen macedónski, ale aj kosovskí Albánci a ich krajania z južného Srbska.



Podľa Cvetkoviča má cieľ tejto formácie údajne "istú podporu" na Západe. Šéf VBA poukázal v tejto súvislosti na absenciu odsúdenia niektorých politických výrokov, podľa tlačovej agentúry APA zrejme na nedávne vyjadrenie albánskeho premiéra Ediho Ramu, že jeho krajina a Kosovo "budú nútené" spojiť sa "klasickým spôsobom", ak by na seba nechalo čakať ich spojenie v rámci Európskej únie.

Idea Veľkého Albánska sa netýka iba Kosova, ale aj oblastí Čiernej Hory, Grécka, Macedónska a Srbska, ktoré sú obývané etnickými Albáncami.