Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Politológ: Kritika Orbána na medzinárodnej scéne zrejme zoslabne

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Podľa politológa politici, ktorí sa stavali na stranu utečencov, Angela Merkelová, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, pohoreli a ich kritika týkajúca sa migrácie už nie je taká ostrá ako predtým.

Budapešť 14. januára - Pozícia maďarského premiéra Viktora Orbána na medzinárodnej scéne sa v tomto roku môže posilniť a doterajšia ostrá kritika jeho politiky zrejme zoslabne, vyhlásil dnes v Budapešti v rozhovore pre TASR maďarský politológ Zoltán Kiszelly.

"Záleží na tom, ako sa neoliberálna bruselská elita popáli v otázke migračnej krízy. Vidíme, že mainstreamové západoeurópske médiá, ktoré útočili na Maďarsko, sa po tom, čo klamali v otázke migrácie a zamlčali skutočnosti, stali v západnej Európe veľmi nedôveryhodnými," povedal Kiszelly.

Podľa jeho slov takisto politici, ktorí sa stavali na stranu utečencov - "transnacionálna elita" Angela Merkelová, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, ktorí patria napríklad do tzv. Bilderberského klubu či ďalších zoskupení -, pohoreli a ich kritika týkajúca sa migrácie už nie je taká ostrá ako predtým, dodal. (pozn. TASR Bilderberské konferencie mocných politikov, finančníkov, šľachticov, podnikateľov či lobistov sa usporadúvajú každoročne na rôznych miestach sveta už od roku 1954)

Kiszelly pripomenul, že maďarskému premiérovi Orbánovi predtým na medzinárodnej scéne neverili, čoraz viac ľudí mu však už dôveruje, pretože v migračnej kríze mal pravdu.

"Je možné, že môže mať pravdu aj v ďalších otázkach. Nejde o to, že by bolo treba rozpustiť Európsku úniu. Maďarsko súhlasí s Davidom Cameronom - a to povedal aj Orbán -, že spoločný trh a spoločná hospodárska únia je mimoriadne potrebná. Potrebujeme ju aj my Maďari, musíme ju zachovať. Avšak ďalšie právomoci by sme už nechceli odovzdať Bruselu, respektíve tam, kde to nefunguje, by sme isté právomoci radi vzali naspäť," priblížil politológ pohľad maďarského premiéra na EÚ.