Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pompeo: Pokiaľ ide o KĽDR, Rusko a USA majú rovnaké ciele

Mike Pompeo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ich rokovanie v Soči sa konalo niekoľko týždňov po tom, ako Putin v prístavom meste Vladivostok usporiadal summit s vodcom KĽDR Kim Čong-unom.

Soči 15. mája (TASR) - Spojené štáty a Rusko majú v Severnej Kórei rovnaké ciele, povedal v utorok minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo po rozhovoroch s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Pompeo súčasne vyjadril nádej, že Rusko a USA môžu nájsť spôsoby, ako spolupracovať.

Počas takmer dvojhodinového rozhovoru, ktorý sa odohral v Putinovej letnej rezidencii v čiernomorskom letovisku Soči, politici podľa Pompeových slov "dlho hovorili" aj o Severnej Kórei.

Ich rokovanie v Soči sa konalo niekoľko týždňov po tom, ako Putin v prístavom meste Vladivostok usporiadal summit s vodcom KĽDR Kim Čong-unom. Ako pripomenula agentúra AFP, Kim využil túto príležitosť, aby obvinil Spojené štáty, že konajú v "zlej viere". Reagoval takto na svoju druhú schôdzku s prezidentom USA Donaldom Trumpom, ktorá sa konala vo vietnamskom Hanoji a skončila sa patom.

Pompeo, ktorý minulý rok navštívil Pchjongjang štyrikrát, zohráva vedúcu úlohu v snahách vyjednať dohodu so Severnou Kóreou a dosiahnuť, aby sa vzdala svojho jadrového arzenálu.

Americký minister však pritom nateraz odmieta požiadavku Severnej Kórey, ktorá má podporu Ruska i Číny, aby uzavretiu konečnej dohody s KĽDR predchádzalo zrušenie sankcií uvalených na túto krajinu.