Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Poslanci nového vlasteneckého parlamentu v Hongkongu zložili sľub

Muž kráča okolo loga kancelárie Amnesty International v Hongkongu 25. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Zásadné zmeny v osobitnej administratívnej oblasti Hongkong sa začali diať v roku 2019 po mesiacoch masových, často i násilných protestov proti rastúcemu vplyvu Pekingu.

Hongkong 3. januára (TASR) – Deväťdesiat poslancov nového hongkonského parlamentu, Legislatívnej rady, zložilo v pondelok sľub. Slávnostná ceremónia bola sprevádzaná symbolikou odrážajúcou novú politickú realitu v Hongkongu, keď erb mesta bol nahradený štátnym znakom Čínskej ľudovej republiky, napísala agentúra AFP.

Poslanci skladali sľub v poradí podľa veku do rúk pročínsky orientovanej správkyne Hongkongu Carrie Lamovej. Každý prisahal vernosť mestu a sľúbil, že bude dodržiavať hongkonskú ústavu. Dvaja poslanci museli sľub zopakovať, pretože vynechali jedno slovo, uviedol denník South China Morning Post.

Zásadné zmeny v osobitnej administratívnej oblasti Hongkong sa začali diať v roku 2019 po mesiacoch masových, často i násilných protestov proti rastúcemu vplyvu Pekingu. V júli 2020 nadobudol v účinnosť zákon, umožňujúci úradom rázne zakročiť proti všetkým aktivitám, o ktorých sa domnievajú, že ohrozujú bezpečnosť Číny. Viacerí vodcovia opozície boli odvtedy zatknutí alebo odišli do exilu.

Decembrové parlamentné voľby sa po prvý raz konali podľa nového volebného zákona, ktorý na 20 znížil počet priamo volených poslancov, zvyšok kandidátov vyberajú výbory lojálne Pekingu. Všetci kandidáti navyše pred voľbami absolvovali previerku z "vlastenectva" a politickej lojality k Číne. Len jeden z 90 zákonodarcov, ktorí prešli touto previerkou a boli zvolení, sa označuje ako "nezaradený", nepochádza však z tradičného prodemokratického tábora, uviedla AFP.

Čínska vláda odôvodňuje svoju politiku v Hongkongu potrebou obnoviť stabilitu po masových protestoch. Pluralizmus sa podľa nej bude naďalej tolerovať. Kritici, vrátane mnohých predstaviteľov západných krajín, jej však vyčítajú, že porušila svoj sľub, že bývalá britská kolónia si po prechode pod správu Číny v roku 1997 zachová dovtedajšie slobody a autonómiu.