Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Povstalci v Sýrii prepustili 300 Kurdov, ktorých zajali v nedeľu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prepustenie skupiny Kurdov potvrdilo aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Bejrút 6. apríla (TASR) - Islamistickí povstalci v Sýrii dnes na severe krajiny prepustili 300 kurdských mužov, ktorých v nedeľu zajali. S odvolaním sa na kurdského predstaviteľa to oznámila agentúra Reuters.

Hovorca kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD) v Európe, Nawaf Chálil agentúru Reuters telefonicky informoval, že "mužov prepustili islamské militantné skupiny, ktoré ich zadržiavali".

PYD je najvplyvnejšou kurdskou stranou v Sýrii a jej vedenie obvinilo z únosu sýrsku odnož teroristickej siete al-Káida - Front an-Nusra. V provincii Idlib, kde sa únos odohral, má Front an-Nusra a jeho spojenci veľký vplyv.

Prepustenie skupiny Kurdov potvrdilo aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne. Podľa tohto centra však 200 z nich zajali počas uplynulých dvoch dní na rozličných hraničných priechodoch a nie iba v nedeľu a naraz.



Predstaviteľ okresu Kobané Idrís Nasan predtým dnes uviedol, že skupina mužov sa stala obeťou únosu v nedeľu večer, keď sa z mesta Afrin vydali piatimi autobusmi do Aleppa a Damasku. "Ženy a deti nechali (odísť), ale uniesli 300 mužov," uviedol.

K zodpovednosti za útok sa nik neprihlásil.