Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri útoku tureckého dronu na severovýchode Sýrie zahynuli štyria ľudia

Na archívnej snímke dron Bayraktar, ktorý vyrába spoločnosť Baykar Foto: TASR/AP

Spomínaní štyria ľudia prišli o život, keď v očakávaní novej ofenzívy, ktorou Ankara hrozí od mája, kopali zákopy v blízkosti tureckých hraníc.

Bejrút 9. augusta (TASR) - Najmenej štyri obete na životoch si vyžiadal utorkový útok tureckého bezpilotného lietadla na sýrske mesto Kámišlí, ktoré ovládajú kurdské jednotky. Informovala o tom agentúra AFP.

V Británii sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) spresnilo, že útok sa odohral v blízkosti nemocnice v Kámišlí, ktoré je de facto hlavným mestom poloautonómnej kurdskej administratívy spravujúcej veľkú časť severovýchodu Sýrie.

Spomínaní štyria ľudia prišli o život, keď v očakávaní novej ofenzívy, ktorou Ankara hrozí od mája, kopali zákopy v blízkosti tureckých hraníc, uviedlo SOHR.

Kurdskí predstavitelia i SOHR informujú, že Turecko zintenzívnilo svoje útoky bezpilotnými lietadlami v Kurdmi ovládaných oblastiach Sýrie od 19. júla. V ten deň sa konala schôdzka predstaviteľov Turecka, Iránu a Ruska, na ktorej Teherán a Moskva nesúhlasili s novou tureckou ofenzívou pri hraniciach so Sýriou.

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) - de facto armáda sýrskych Kurdov - evidujú od 19. júla najmenej 13 svojich členov zabitých pri viacerých tureckých útokoch.

Konflikt v Sýrii, ktorý sa začal v marci 2011, si vyžiadal takmer pol milióna obetí a vyhnal z domovov polovicu predvojnového obyvateľstva Sýrie.