Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra potvrdila zatknutie najmladšieho z podozrivých z útoku

Ľudia držia držia sviečky počas demonštrácie proti násiliu v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo pred francúzskym konzulátom v Barcelone 7. januára 2015. Foto: TASR/AP

Polícia v noci zverejnila mená a fotografie dvoch podozrivých z najhoršieho teroristického útoku vo Francúzsku po vyše piatich desaťročiach s varovaním, že sú považovaní za ozbrojených a nebezpečných.

Paríž 8. januára (TASR) - Francúzska prokuratúra v noci na dnes potvrdila, že najmladší z troch podozrivých z útoku na satirický časopis Charlie Hebdo v Paríži sa vzdal polícii. Tá naďalej pátra po dvojici ťažko ozbrojených mužov, ktorí v stredu uprostred dňa chladnokrvne, metodicky zavraždili 12 ľudí v sídle týždenníka, ktorý prinášal karikatúry okrem iných proroka Mohameda.

O útoku sme informovali TU.

Polícia v noci zverejnila mená a fotografie dvoch podozrivých z najhoršieho teroristického útoku vo Francúzsku po vyše piatich desaťročiach s varovaním, že sú považovaní za ozbrojených a nebezpečných. Chérif Kouachi (32) a jeho brat Said Kouachi (34) pochádzajú z 10. parížskeho obvodu, informovala agentúra AP.

Mourad Hamyd (18) sa nechal zatknúť na policajnej stanici v meste Charleville-Mézieres neďaleko belgickej hranice, uviedla hovorkyňa parížskej prokuratúry. Jeho vzťah k ďalším páchateľom nespresnila, Hamyd však podľa nej tvrdil, že sa vzdal polícii, pretože počul v správach svoje meno v súvislosti s útokom. Noviny Le Monde uviedli, že je ich príbuzný.

Ozbrojená polícia zasahovala v meste Reims severovýchodne od Paríža pri pátraní po podozrivých, avšak bez úspechu, uviedla hovorkyňa prokuratúry. Zábery televízie BFM-TV zachytávali policajtov oblečených v bielom, ako zrejme odoberajú vzorky v tamojšom byte. Podľa francúzskych médií pochádzal Hamyd z Reimsu.

Viac sa dočítate TU.


Prokurátor Francois Molins oznámil, že pri stredajšom útoku zabili páchatelia v sídle týždenníka ôsmich novinárov, dvoch policajtov, pracovníka údržby a návštevníka. Zranených je 11 osôb, štyria z nich vážne.

Útočníci po úteku autom narazili do iného vozidla a následne uniesli ďalšie auto. Svedok Cédric Le Béchec, ktorý ich videl v inej časti Paríža, na Facebooku napísal, že dvaja muži "vystúpili z auta posiateho guľkami s raketometom v ruke, vyhodili starého muža z jeho auta a pokojne pozdravili okoloidúcich hovoriac "môžete médiám povedať, že je to al-Káida v Jemene".



Predstaviteľ al-Káidy, s ktorým v stredu komunikovala agentúra AP, na Twitteri napísal, že skupina sa nehlási k zodpovednosti za útok, ten však označil za "inšpirujúci".

Išlo o najkrvavejší útok na novinárov od roku 2009, keď pri prepade politického konvoja na juhu Filipín zabili 32 novinárov.