Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Medzi obeťami teroristického útoku vo Viedni je aj Nemka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri útoku utrpelo zranenia aj najmenej 22 ľudí, vrátane Slovenky, ktorá je však mimo ohrozenia života.

Viedeň/Berlín 3. novembra (TASR) – Jednou zo štyroch obetí pondelňajšieho teroristického útoku v rakúskej metropole Viedeň je občianka Nemecka. Na Twitteri to v utorok potvrdil nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

Túto informáciu označil za skľučujúcu a zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodine a blízkym obete. V predošlých tvítoch útok vo Viedni odsúdil a islamistický teror označil za nepriateľa slobodných demokracií. Rakúsky minister vnútra v utorok ráno oznámil, že páchateľ bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá sa k útoku podvečer aj prihlásila.

K streľbe v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a k útokom na ďalších piatich miestach prišlo v pondelok večer. Útočníkom bol podľa polície 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo. Polícii sa ho podarilo zneškodniť krátko po 20:00. V minulosti bol už raz trestne stíhali v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii. Podľa predbežných informácií polície a rakúskeho ministerstva vnútra konal sám.

Polícia v utorok ráno informovala, že pri útoku zahynuli štyri osoby – starší muž a žena, študent a čašníčka. Pri útoku utrpelo zranenia aj najmenej 22 ľudí, vrátane Slovenky, ktorá je však mimo ohrozenia života.