Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet obetí streľby v Kazani sa zvýšil na deväť

Hasiči kráčajú okolo sanitiek a policajných aút pred školou po streľbe 11. mája 2021 v Kazani. Počet obetí streľby v jednej zo stredných škôl v meste Kazaň v stredoruskej Tatárskej republike sa zvýšil na 11. Medzi obeťami sú deti i učitelia. Zranených pri streľbe bolo 32 ľudí, ktorých prevážajú do miestnych nemocníc. Foto: TASR/AP

Putin v reakcii na streľbu nariadil v utorok preskúmať legislatívu týkajúcu sa držby zbraní.

Moskva 11. mája (TASR) – Najmenej deväť osôb prišlo o život v utorok pri streľbe v škole v meste Kazaň v stredoruskej Tatárskej republike, informovala agentúra AP. Ďalších 21 osôb utrpelo zranenia.

Medzi obeťami je sedem žiakov ôsmeho ročníka školy, štyria chlapci a tri dievčatá, spresňuje na svoje webovej stránke agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenia prezidenta Tatárskej republiky Rustama Minnichanova. Okrem toho o život prišiel jeden učiteľ a ďalšia žena.

Útočník identifikovaný ako 19-ročný Iľnaz Gaľaviev spustil streľbu v škole č. 175 približne o 9.30. Úrady ho zadržali a začali vyšetrovanie. Muž podľa informácií TASS konal sám.

Ruský prezident Vladimir Putin kondoloval pozostalým po obetiach a príslušným úradom nariadil, aby všetkým zasiahnutým poskytli lekársku a psychologickú pomoc. Putin takisto v reakcii na streľbu nariadil v utorok preskúmať legislatívu týkajúcu sa držby zbraní.

Viac informácií nájdete tu: Putin nariadil úpravu zákona o zbraniach


Sanitky a policajné autá stoja pred školou po streľbe 11. mája 2021 v Kazani. Počet obetí streľby v jednej zo stredných škôl v meste Kazaň v stredoruskej Tatárskej republike sa zvýšil na 11. Medzi obeťami sú deti i učitelia. Zranených pri streľbe bolo 32 ľudí, ktorých prevážajú do miestnych nemocníc.
Foto: TASR/AP


Výberová chronológia ozbrojených útokov na školách v Rusku

1. septembra 2004 - Pročečenskí ozbrojenci vtrhli do školy v juhoruskom Beslane, zajali 1128 osôb, z väčšej časti školákov, a tri dni ich držali ako rukojemníkov. Dráma sa skončila 3. septembra po niekoľkohodinovej prestrelke s ruskými bezpečnostnými silami, špeciálnymi jednotkami a výbuchmi náloží, ktoré v objekte rozmiestnili radikáli. Pri teroristickom útoku zahynulo 334 osôb, z toho 186 detí.

2. augusta 2011 - Výbuch podomácky vyrobenej bomby zranil päťročné dievča v materskej škole vo východoruskom meste Komsomoľsk na Amure. Bombu v škatuli previazanú mašľou niekto doniesol na verandu škôlky. Obsahovala výbušninu so silou rovnajúcou sa 7-10 gramom TNT, nevybuchla však celá.

3. februára 2014 - Tínedžer, ktorý bol vzorným študentom, zastrelil v moskovskej škole učiteľa zemepisu, policajta a 20 spolužiakov vzal za rukojemníkov. Páchateľa odzbrojili a zadržali približne hodinu po streľbe a jeho telefonáte s otcom - majiteľom dvoch pušiek, s ktorými si študent vynútil vstup do školy.

24. apríla 2017 - Pri výbuchu ručného granátu na strednej škole v juhoruskom Dagestane zahynul jeden študent a 11 utrpelo zranenia. K nešťastiu došlo v obci Agvali, granát priniesol do školy jeden zo študentov.

15. januára 2018 - Bitka s použitím nožov, ku ktorej došlo v strednej škole v meste Perm, si vyžiadala zranenia 15 ľudí. Rezné zranenia utrpela aj jedna učiteľka, ktorá sa spolu so žiakmi a ďalšími kolegami snažila bitkárov oddeliť a spacifikovať.

19. januára 2018 - Zranenia šiestich detí a jednej učiteľky si vyžiadal útok sekerou v škole v Buriatskej republike na ruskej Sibíri. Incident sa odohral v mestečku Sosnovyj Bor a páchateľom bol žiak deviatej triedy, ktorý počas vyučovacej hodiny vnikol do jazykovej triedy, hodil tam zápalnú fľašu a následne zaútočil na učiteľku i žiakov.

17. októbra 2018 - V dôsledku streľby a výbuchu na strednej škole v meste Kerč, nachádzajúcom sa na anektovanom Krymskom polostrove, zahynulo 20 ľudí a viac ako 70 utrpelo zranenia. Útočníkom bol 18-ročný Vladislav Rosľakov, ktorý po útoku spáchal samovraždu.

14. novembra 2019 - Jeden človek prišiel o život a traja ďalší utrpeli zranenia po tom, ako študent spustil streľbu na vysokej škole v meste Blagoveščensk, ležiacom v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe.