Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová privítala zmenu na poste prezidenta USA

Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v Európskom parlamente (EP) uviedla, že po štyroch rokoch Trumpovej politiky „America First“ je spoločné formovanie novej globálnej digitálnej regulácie prvoradé v stredu 20. januára 2021. Foto: TASR/AP

Tento nový začiatok v Amerike je okamih, na ktorý sme dlho čakali, povedala predsedníčka Európskej komisie.

Brusel 20. januára (TASR) - Stredajší nástup zvoleného prezidenta Joea Bidena do funkcie privítala i predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Informovala o tom agentúra AP.

"Tento nový začiatok v Amerike je okamih, na ktorý sme dlho čakali," povedala von der Leyenová v stredu zákonodarcom EÚ v Bruseli len niekoľko hodín predtým, než Joe Biden zloží vo Washingtone slávnostnú prísahu.



Nástup demokrata Bidena je podľa šéfky EK "jasný dôkaz toho, že Európa má po dlhých štyroch rokoch opäť v Bielom dome priateľa". "Spojené štáty sú späť a Európa je pripravená znovu nadviazať spojenectvo s dlhoročným a dôveryhodným partnerom a vdýchnuť nový život nášmu spojenectvu, ktoré si ceníme," povedala.

Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval v stredu novozvoleného prezidenta USA Joea Bidena na vytvorenie novej transatlantickej dohody s EÚ, ktorá sa bude zaoberať otázkami mieru, bezpečnosti, prosperity, slobody či ľudských práv. Michel varoval, že po štyroch rokoch Trumpovej administratívy sa svet zmenil a iné budú i transatlantické vzťahy.



Michel zároveň poukázal na rozdiely, ktoré "zázračne nezmiznú". Zmenila sa totiž podľa neho Amerika, i to, ako na ňu nazerá Európa a tiež zvyšok sveta.

Joe Biden sa po stredajšej slávnostnej inaugurácii stane v poradí 46. americkým prezidentom. Inauguráciu komplikujú obavy o bezpečnosť po útoku podporovateľov odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa na sídlo amerického Kongresu zo 6. januára. Z tohto dôvodu v hlavnom meste Washington rozmiestnili tisíce príslušníkov Národnej gardy.