Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Senátori USA predstavili návrh zákona na obmedzenie strelných zbraní

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Posledná reforma zákona, ktorou sa obmedzovalo použitie strelných zbraní na území Spojených štátov, je z roku 1994.

Washington 22. júna (TASR) - Americkí senátori v noci na stredu predstavili návrh nového zákona, ktorého zámerom je obmedziť použitie strelných zbraní na celom území Spojených štátov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Skupina zložená z republikánov i demokratov, ktorá pracovala na znení návrhu tejto právnej normy niekoľko týždňov, sa domnieva, že nový zákon si získa podporu oboch táborov. Americký prezident Joe Biden by ho tak podľa nich mohol podpísať už v priebehu budúceho týždňa.

"Táto legislatíva o strelných zbraniach bude zachraňovať životy," uviedol vo vyhlásení líder demokratov v Senáte Chuck Schumer, pričom zdôraznil naliehavosť jej prijatia.

Návrh zákona o obmedzení strelných zbraní senátori predstavili po dvoch tragédiách, ktoré sa odohrali v máji. Pri jednej strelec na základnej škole v texaskom meste Uvalde usmrtil 19 detí a dve učiteľky, ďalší útočník zastrelil v supermarkete v Buffale desať Afroameričanov.

Posledná reforma zákona, ktorou sa obmedzovalo použitie strelných zbraní na území Spojených štátov, je z roku 1994. Zakazovala sa ňou výroba útočných pušiek a veľkokapacitných nábojových pásov na civilné použitie. Platnosť tohto nariadenia však vypršala o desať rokov neskôr.

Senátori sa v júni zhodli na tom, že nový zákon sa bude týkať najmä bezpečnostných previerok pre záujemcov o kúpu zbraní mladších ako 21 rokov a podporu programov na zlepšenie psychického zdravia a bezpečnosti na školách. Návrh tiež vyzýva štáty na zavedenie nariadenia, ktorým by mohli skonfiškovať strelné zbrane osobám, ktoré považujú za hrozbu pre spoločnosť.