Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pozorovatelia: Severnú Sýriu zasiahli turecké letecké útoky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri sobotných náletoch tureckej armády zahynulo najmenej šesť členov Sýrskych demokratických síl (SDF) a šesť ďalších vojakov, napísalo SOHR.

Bejrút 20. novembra (TASR) - Turecké vzdušné sily v sobotu útočili na severe Sýrie. Pri útoku zahynulo najmenej 12 vojakov. Uviedlo to Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

K útokom došlo iba niekoľko dní po tom, ako Ankara obvinila kurdských militantov z minulotýždňového výbuchu v Istanbule, pri ktorom prišlo o život najmenej šesť osôb.

Pri sobotných náletoch tureckej armády zahynulo najmenej šesť členov Sýrskych demokratických síl (SDF) a šesť ďalších vojakov, napísalo SOHR. Dodalo, že turecká armáda podnikla viac ako 20 leteckých útokov na dve severosýrske provincie – Hasaka a Aleppo.

Letecký útok zasiahol aj mesto Ajn al-Arab (Kobané), uviedol hovorca SDF na sociálnej sieti Twitter.

Turecké ministerstvo obrany medzičasom na Twitteri zverejnilo fotografiu stíhačky a napísalo: "Prišla hodina zúčtovania. Bastardi sa budú musieť zodpovedať za svoje zradné útoky". Operáciu však bližšie nešpecifikovalo.

Výbuch v Istanbule nastal v nedeľu 13. novembra na rušnej pešej zóne na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi). Okrem šiestich obetí si explózia vyžiadala aj vyše 80 zranených. Prípad polícia vyšetruje ako teroristický čin.

Príkaz na uskutočnenie útoku bol podľa Ankary vydaný v meste Ajn al-Arab (Kobané), kde turecká armáda v posledných rokoch bojuje proti kurdským Ľudovým obranným jednotkám (YPG). Turecko kurdské milície považuje za ozbrojené krídlo Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko, EÚ a USA zaradili na zoznam teroristických organizácií.

PKK a YPG popierajú akúkoľvek účasť na minulotýždňovom útoku v Istanbule.