Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsko evakuuje z Afganistanu ďalších spolupracovníkov s rodinami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo spresnilo, že na novej evakuačnej misii spolupracuje s rezortom zahraničných vecí, bližšie podrobnosti však odmietlo poskytnúť, aby misiu neohrozilo.

Madrid 10. októbra (TASR) – Španielsko začalo novú evakuačnú operáciu s cieľom odviezť z Afganistanu ďalších Afgancov a ich rodiny, ponechané v krajine po prevzatí moci radikálnym hnutím Taliban. Oznámilo to v nedeľu ministerstvo obrany v Madride, informovala agentúra AP.

Ministerstvo spresnilo, že na novej evakuačnej misii spolupracuje s rezortom zahraničných vecí, bližšie podrobnosti však odmietlo poskytnúť, aby misiu neohrozilo. Podľa tlačovej agentúry EFE je však plánom dostať z Afganistanu približne 200 ľudí cez Pakistan.

"Prebieha operácia na evakuovanie ľudí, ktorí pracovali pre Španielsko, v najbližších hodinách a dňoch," uviedla španielska ministerka obrany Margarita Roblesová. "Španielsko nikoho neopúšťa."

Španielsky minister zahraničných vecí José Albares v septembri navštívil Pakistan a Katar, aby požiadal obe krajiny o podporu pri prevoze ďalších afganských pracovníkov, ktorí sa nedostali na prvé evakuačné lety z Kábulu.

Španielsko v búrlivých dňoch po ovládnutí Afganistanu Talibanom v polovici augusta z krajiny úspešne evakuovalo približne 2200 ľudí vrátane svojich občanov i Afgancov.