Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty obnovia rozhovory s Talibanom v Katare

Na archívnej snímke hovorca ministra zahraničných vecí USA Ned Price. Foto: TASR/AP

Prvé rokovania medzi zástupcami Spojených štátov a Talibanu od augustového stiahnutia sa amerických síl z Afganistanu prebehli v Katare už 9.–10. októbra.

Washington 24. novembra (TASR) - Spojené štáty na budúci týždeň obnovia v Katare rozhovory s radikálnym islamistickým hnutím Taliban, ktoré v auguste uchopilo moc v Afganistane. Predmetom rokovaní bude boj proti terorizmu a súčasná humanitárna kríza v Afganistane, informovala v stredu agentúra AFP.

Katarské rozhovory majú potrvať dva týždne. Americkú delegáciu na nich povedie osobitný americký vyslanec pre Afganistan Tom West. Pôjde o druhé takéto rokovania odvtedy, čo fundamentalisti z Talibanu prevzali vládu v Kábule.

Vyslanec West minulý týždeň zopakoval americké podmienky pre poskytnutie finančnej a diplomatickej podpory talibanskej vláde. Podľa týchto podmienok by talibovia mali bojovať proti terorizmu, vytvoriť inkluzívnu vládu, rešpektovať práva menšín a žien a zaručiť im rovnocenný prístup ku vzdelaniu a zamestnaniu. Kým sa tieto otázky nepodarí vyriešiť, budú Spojené štáty poskytovať Afganistanu len dodávky humanitárnej pomoci.

Na archívnej snímke zo 7. septembra 2021 hovorca afganského vládneho hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid reční počas tlačovej konferencie v Kábule.
Foto: TASR/AP


Podľa hovorcu amerického rezortu diplomacie Neda Pricea sa na budúcotýždňových rokovaniach v katarskej Dauhe bude hovoriť o protiteroristických operáciách voči tzv. Islamskému štátu a al-Káide v Afganistane, o podpore zdevastovanej afganskej ekonomiky a o pokračovaní evakuácií občanov USA a Afgancov, ktorí v uplynulých 20 rokoch spolupracovali so zahraničnými jednotkami.

Prvé rokovania medzi zástupcami Spojených štátov a Talibanu od augustového stiahnutia sa amerických síl z Afganistanu prebehli v Katare už 9.–10. októbra. Vyslanec Tom West sa následne pred dvoma týždňami stretol s talibanskými vyjednávačmi v Pakistane.

Nová vláda Talibanu zatiaľ nezískala uznanie medzinárodného spoločenstva, ktoré čaká, aké budú jej ďalšie kroky. Predstavitelia fundamentalistického hnutia sľubujú, že tento raz budú vládnuť umiernenejšie, než tomu bolo v 90. rokoch, keď v Afganistane zaviedli tvrdý islamistický režim.

Od Spojených štátov Taliban požaduje predovšetkým uvoľnenie miliárd dolárov patriacich afganskej centrálnej banke, ktoré Washington zablokoval po zvrhnutí Západom podporovanej vlády v Kábule z augusta tohto roku. Vláda Talibanu sa v súčasnosti pokúša získať v zahraničí prostriedky na riešenie akútnej ekonomickej a potravinovej krízy v Afganistane.