Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Súd oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo

Na snímke český expremiér Andrej Babiš (vpravo) s jedným z advokátov. Praha, 19. decembra 2022. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Podľa súdu sa nepreukázalo, že skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom. Štátny zástupca sa proti rozsudku môže odvolať.

Praha 9. januára (TASR) – Mestský súd v Prahe v pondelok oslobodil českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo (FČH). Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Súd oslobodil aj druhú obžalovanú, bývalú podpredsedníčku predstavenstva holdingu Agrofert Janu Nagyovú. Podľa súdu sa nepreukázalo, že skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom. Štátny zástupca sa proti rozsudku môže odvolať.

Krátko pred vynesením rozsudku predseda senátu Jan Šott jedného z prítomných vykázal z pojednávacej miestnosti. Muž vykrikoval, že súdne konanie je nezákonné.



Ani jeden z obžalovaných si neprišiel vypočuť verdikt súdu osobne, zastupovali ich advokáti. O vynesenie rozsudku v ich neprítomnosti požiadali súdny senát v piatok minulý týždeň.

Nagyová bola obžalovaná zo spáchania trestného činu dotačného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Babiš bol obžalovaný z trestného činu napomáhania dotačnému podvodu.

Bývalý český premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš prichádza na súd v Prahe v stredu 4. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Obaja vinu opakovane odmietli. Ich advokáti sa vo svojich záverečných rečiach pokúsili súd presvedčiť, že FČH mohlo európsku dotáciu získať oprávnene. Snažili sa tiež spochybniť dôveryhodnosť kľúčového svedka, Andreja Babiša mladšieho, ktorý vypovedal v neprospech otca. Podľa expremiéra syna zmanipulovali niektoré médiá a ľudia, ktorí ho chcú odstaviť z politiky.

Súdny proces sa začal 12. septembra minulého roka. Počas pätnástich pojednávacích dní rozložených do viac než troch mesiacov súd vypočul desiatky svedkov a vykonal množstvo dôkazov. Medzi nimi bol posudok z odboru písmoznalectva, ktorý hovorí, že podpis Babiša mladšieho na listine o prevode akcií mohol napodobniť jeho otec alebo posudok o zdravotnom stave Babiša mladšieho. Podľa neho síce trpí schizofréniou, no dôveryhodnosť k tomuto prípadu to neovplyvňuje.



Podľa obžaloby Nagyová požiadala o dotáciu 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra FČH. Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Preto mal Babiš na prelome rokov 2007 a 2008 zaistiť vyvedenie spoločnosti z holdingu Agrofert a akcie previesť na svoje deti a partnerku. Po určitom čase sa firma opäť stala súčasťou Agrofertu. Podľa štátneho zástupcu (prokurátora) prevody akcií boli účelové s cieľom získať peniaze, na ktoré by inak nemali nárok.

Babiš: Súd potvrdil, čo som tvrdil od začiatku - som nevinný


Expremiér Českej republiky a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) v pondelok privítal rozhodnutie súdu, ktoré ho oslobodilo v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo (FČH). Je rád, že ČR má nezávislé súdnictvo. Babiš to uviedol na svojej sociálnej sieti, informuje TASR.

"Nevinný! Som veľmi rád, že máme nezávislé súdnictvo a súd potvrdil, čo som od začiatku tvrdil – že som nevinný a nič nezákonné som neurobil," napísal Babiš v príspevku.


Výberová chronológia udalostí



2016

2. marca - Európsky úrad proti podvodom (OLAF) začal vyšetrovať okolnosti dotovania výstavby Farmy Čapí hnízdo (FČH) Andreja Babiša, vtedajšieho vicepremiéra a ministra financií Českej republiky (ČR). Dotácia 50 miliónov českých korún na výstavbu FČH pochádzala z európskych fondov na podporu cestovného ruchu. Tento program je určený na podporu malých a stredne veľkých podnikov. FČH najskôr patrila pod koncern Agrofert, ktorý najskôr opustila, aby sa do neho s odstupom niekoľkých rokv oficiálne vrátila.



2017

10. augusta - Mandátový a imunitný výbor Poslaneckej snemovne ČR dostal od polície žiadosť na vydanie šéfa hnutia ANO Andreja Babiša a poslanca podpredsedu ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie.

30. augusta - Mandátový a imunitný výbor hlasoval za vydanie Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie v kauze FČH.

6. septembra - Poslanecká snemovňa súhlasila s vydaním Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie.

20. - 21. októbra - Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu ČR sa stalo hnutie ANO. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek tak získali opäť poslaneckú imunitu. Polícia musela opäť požiadať o ich vydanie na trestné stíhanie. Stalo sa tak 21. novembra.



2018

16. januára - Poslanecká snemovňa nevyslovila dôveru menšinovej vláde premiéra Babiša. Mandátový a imunitný výbor odporučil v ten istý deň snemovni, aby vydala Andreja Babiša a predsedu poslaneckého klubu hnutia ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie.

19. januára - Poslanecká snemovňa schválila vydanie Babiša a Faltýnka na trestné stíhanie.

24. januára - Premiér Babiš podal demisiu. Prezident Miloš Zeman ju prijal a zároveň ho poveril rokovaním o zostavení novej vlády, ktoré časovo neobmedzil.

6. júna - Prezident Miloš Zeman vymenoval Andreja Babiša po druhý raz za premiéra.

27. júna - Prezident Miloš Zeman vymenoval novú menšinovú vládu, ktorú s podporou KSČM vytvorilo hnutie ANO s ČSSD.

13. novembra - Server Seznam Zprávy zverejnil informáciu, že jeho redaktori hovorili vo Švajčiarsku syna českého premiéra Andreja Babiša, ktorého sa pre kauzu FČH snažila vypátrať polícia. V rozhovore s novinármi Andrej Babiš mladší uviedol, že sa proti svojej vôli dostal na Krym, kam ho nechala odviezť jeho ošetrujúca psychiatrička Dita Protopopovová, aby v prípade nemohol vypovedať.



2019

17. apríla - Česká polícia ukončila vyšetrovanie kauzy FČH a spis odovzdala štátnemu zástupcovi.

13. septembra - Český štátny zástupca oznámil, že v kauze podozrenia z dotačného podvodu v súvislosti s farmou Čapí hnízdo zastavil stíhanie všetkých osôb vrátane Andreja Babiša.

18. septembra - Rozhodnutie o zastavení stíhania českého premiéra Andreja Babiša a jeho blízkych v kauze FČH nadobudlo právoplatnosť.

4. decembra - Trestné stíhanie českého premiéra Andreja Babiša v kauze FČH sa opäť začalo. Najvyšší český štátny zástupca Pavel Zeman totiž zrušil uznesenie o zastavení trestného stíhania.



2020

4. februára - Štátny zástupca zastavil trestné stíhanie syna Andreja Babiša v kauze FČH.



2021

12. augusta - Vtedajší český premiér Andrej Babiš podal návrh na zastavenie trestného stíhania v kauze FČH.

20. septembra - Pražská polícia už tretí raz navrhla obžalovať Andreja Babiša a jeho niekdajšiu poradkyňu Janu Nagyovú v kauze FČH.

10. novembra - České štátne zastupiteľstvo požiadalo Poslaneckú snemovňu, aby vydala na trestné stíhanie dosluhujúceho premiéra Babiša.



2022

18. januára - Mandátový a imunitný výbor Poslaneckej snemovne odporučil poslancom, aby vydali na trestné stíhanie bývalého premiéra a opozičného poslanca Andreja Babiša.

3. marca - Poslanci vydali poslanca a bývalého premiéra Babiša na trestné stíhanie v prípade FČH.

21. marca - Štátny zástupca Jaroslav Šaroch podal žalobu na Andreja Babiša. Spolu s ním v kauze FČH obžaloval aj Janu Nagyovú.

30. marca - Český štátny zástupca Jaroslav Šaroch navrhol pre Andreja Babiša, v súvislosti s kauzou FČH, trojročný podmienečný trest odložený na skúšobnú dobu päť rokov a ďalej peňažný trest vo výške 10 miliónov českých korún (zhruba 400.000 eur).

12. septembra - Začalo sa hlavné pojednávanie v kauze FČH.

- Pred súdom vypovedal Andrej Babiš aj bývalá manažérka FČH Jana Nagyová.

13. septembra - Súdny znalec v odbore písmoznalectva Aleš Čulík spochybnil pravosť podpisu Andreja Babiša mladšieho na listine k nadobudnutiu akcií FČH. Na pojednávaní uviedol, že našiel podobnosti s písmom bývalého českého premiéra.

16. septembra - Na súde v kauze FČH vypovedal Andrej Babiš junior. Po výpovedi pred novinármi uviedol, že jeho podpis na listine s akciami FČH je falošný.

19. decembra - Podpis na listine o prevode akcií FČH mohol patriť Andrejovi Babišovi staršiemu. Pred súdom to uviedol písmoznalec Aleš Čulík.

19. decembra - Andrej Babiš mladší trpí duševným ochorením paranoidnej schizofrénie, ktorá je dobre liečená a jeho stav je stabilizovaný. Môže sa preto zúčastňovať na súdnom konaní. Konštatovala to psychiatrička Gabriela Leblová.



2023

4. januára - Pokračovalo súdneho konania s českým expremiérom a predsedom hnutia ANO Andrejom Babišom v dotačnej kauze FČH.

- Andrej Babiš na súde spochybnil posudok psychiatričky, ktorá vypovedala pred Vianocami o zdravotnom stave jeho syna a uviedla, že stav Babiša mladšieho je stabilizovaný a je schopný zúčastňovať sa na súdnom procese. Argumenty psychiatričky označil za problematické a tvrdil, že únos na Krym si jeho syn vymyslel.

– Znalci, ktorí na zadanie obhajoby vypracovali ekonomické posudky v kauze FČH, pred súdom vypovedali, že farma v súťaži o dotácie z EÚ nepredstavovala konkurenciu pre ostatné firmy z holdingu Agrofert, ako to tvrdila obžaloba.

5. januára – Dokazovanie v kauze FČH, v ktorej bol obžalovaný bývalý český premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš a bývalá podpredsedníčka predstavenstva holdingu Agrofert Jana Nagyová, sa skončilo.