Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Demonštranti v Terste pokračujú v protestoch proti covidpasom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zamestnanci, ktorí sa pokúsia nastúpiť do práce bez osvedčenia, budú suspendovaní bez nároku na náhradu mzdy a bude im hroziť pokuta do 1500 eur.

Rím/Terst 19. októbra (TASR) – Talianski demonštranti, búriaci sa proti povinnosti preukazovať sa covidpasom na pracovisku, pokračovali v utorok v protestoch už piaty deň. Po tom, čo ich v pondelok polícia v meste Terst rozohnala pri vstupe do prístavu, strávili desiatky demonštrantov noc na hlavnom námestí Piazza dell'Unita, informuje agentúra APA.

Na námestí, kde sa od piatka schádzali odporcovia nových obmedzení súvisiacich s koronavírusom, sa v utorok ráno opäť zhromaždilo množstvo ľudí, ktorí demonštrovali pod dohľadom polície, uviedli talianske médiá.

Zástupcovia pracovníkov prístavu, ktorý piatkový štrajk odštartovali, medzitým oznámili, že sa v sobotu stretnú s talianskym ministrom poľnohospodárstva Stefanom Patuanellim, ktorý pochádza z Terstu.

Severotalianske prístavné mestá sa stali magnetom pre demonštrantov proti najnovšiemu povinnému preukazovaniu sa covidpasom na pracovisku, ktoré v Taliansku vstúpilo do platnosti v piatok, pripomína APA. V uplynulých dňoch došlo k protestným akciám okrem Terstu aj v mestách Janov, Ancona a Ravenna.

Talianska vláda tvrdí, že povinné preukazovanie sa zdravotným preukazom na pracovisku je potrebné na zaistenie bezpečnosti zamestnancov i na povzbudenie váhajúcich, aby sa dali zaočkovať.

Toto nariadenie bude platiť do konca roka. Zamestnanci, ktorí sa pokúsia nastúpiť do práce bez tohto osvedčenia, budú suspendovaní bez nároku na náhradu mzdy a bude im hroziť pokuta do 1500 eur.