Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS: Rakúsko má už takmer 100 prípadov nákazy

Žena s ochranným rúškom fotografuje pred Španielskymi schodmi v Ríme 5. marca 2020. Talianska vláda navrhuje na dva týždne zatvoriť všetky školy aj univerzity v celej krajine, archívna foto. Foto: TASR/AP

Celosvetovo počet infikovaných presiahol 100.000 a ochoreniu, ktoré sa rozšírilo do 95 krajín a území, podľahlo 3500 ľudí.

Paríž 8. marca (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete vzrástol na 109.032, keď bolo od soboty popoludnia zaznamenaných 4129 nových prípadov a 236 nových úmrtí. Počet obetí koronavírusu nového typu, ktorý vyčíňa už v 99 krajinách sveta, sa tak celosvetovo zvýšil na 3595. V nedeľu o tom informovala agentúra AFP.

Čína, kde sa epidémia objavila koncom decembra, má - s výnimkou území Hongkongu a Macaa - celkovo 80.695 prípadov nákazy, z ktorých 3097 bolo smrteľných. Od soboty popoludnia (SEČ) sa tam vyskytlo 44 nových nakazených a 27 úmrtí.

Mimo Číny bolo od začiatku epidémie zaznamenaných celkovo 28.337 prípadov nákazy SARS-CoV-2, vrátane 695 úmrtí. Od soboty popoludnia (SEČ) bolo mimo Číny potvrdených 4085 nákaz a 209 nových obetí.

Po Číne sú najviac postihnutými krajinami Taliansko (7375 nakazených, 366 úmrtí), Južná Kórea (7313 nakazených, 48 úmrtí), Irán ( 6566 nakazených, 194 úmrtí) a Francúzsko (1126 nakazených, 19 úmrtí).

Nové úmrtia od soboty zaznamenali Čína, Taliansko, Irán, Južná Kórea, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Irak, Hongkong a Austrália, zatiaľ čo o prvých obetiach na životoch informovali Argentína a Egypt.

Prvé prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu zvanú COVID-19, oznámili Moldavsko, Bangladéš, Bulharsko a Paraguaj.

Podľa bilancie AFP mala Ázia do soboty popoludnia SEČ 89.725 prípadov nakazených (3163 úmrtí), Európa 11.887 prípadov (408 úmrtí), Blízky východ 6912 prípadov (200 úmrtí), USA a Kanada 270 prípadov (16 úmrtí), Oceánia 83 prípadov (tri úmrtia), Afrika 80 prípadov (jedno úmrtie), Latinská Amerika a Karibik 74 prípadov (jedno úmrtie).

AFP poznamenala, že túto bilanciu vypracovala na základe údajov od príslušných vnútroštátnych orgánov a informácií od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).


V Rusku hrozí väzenie ľuďom, ktorí nebudú rešpektovať nariadenie o izolácii


Až päť rokov väzenia hrozí ľuďom, ktorí nebudú rešpektovať nariadenie moskovských úradov o dvojtýždňovej izolácii, ak sa vrátili z krajín zasiahnutých koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

Moskovské úrady spresnili, že tí, ktorí sa vrátia z Číny, Južnej Kórey, Iránu, Francúzska, Nemecka, Talianska a Španielska a ďalších štátov zasiahnutých koronavírusom, by mali zostať v domácej izolácii 14 dní.

Moskovské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že v prípade nerešpektovania tohto nariadenia hrozí previnilcovi trest vrátane väzenia až na päť rokov.

Reuters uviedol, že úrady budú kontrolovať dodržiavanie režimu karantény pomocou kamerových systémov.

Moskovské ministerstvo vo svojom informačnom letáku napísalo, že v rámci karantény sú prípustné i prechádzky so psom, avšak iba v čase, keď je na uliciach málo ľudí. Zdôraznilo, že treba mať na tvári ochrannú masku.

V Rusku bolo doteraz nahlásených 15 prípadov nákazy koronavírusom nového typu.


Maďarská vláda pre hrozbu nákazy zrušila ústredné oslavy revolúcie 1848-49


Maďarská vláda pre hrozbu šírenia nového koronavírusu zrušila ústredné oslavy štátneho sviatku pri príležitosti výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie z rokov 1848-49. Podujatia sa mali konať v Budapešti na budúcu nedeľu, 15. marca.

Podľa spravodajského servera Blikk.hu na budúcu nedeľu sa v Budapešti z iniciatívy občianskych aktivistov mala konať masová demonštrácia proti novým Národným osnovám (NAT), ktorú takisto odvolali.

Počet ľudí infikovaných novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku stúpol počas tohto víkendu na sedem.

Ich stav - s výnimkou 70-ročného pacienta, ktorý trpí aj onkologickým ochorením - je uspokojivý. V karanténe v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava je 54 ľudí.

Podľa spravodajského servera 168ora.hu dvaja iránski občania podozriví z nákazy nespolupracovali so zdravotníckym personálom, preto do Nemocnice sv. Ladislava museli privolať policajtov.

Krízový štáb navrhol v nedeľu nemocniciam a domovom dôchodcov, aby vyhlásili zákaz návštev.


Trump sa nebojí, že sa vírus dostane do Bieleho domu


Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že sa vôbec neobáva, že by sa po tom, čo bol v sobotu zaznamenaný prvý prípad koronavírusu v rámci Washingtonu, dostala táto nákaza aj do Bieleho domu či do jeho blízkosti.

Predstavitelia štátu Maryland na východnom pobreží USA totiž v sobotu upozornili, že jedna osoba, ktorá sa ako delegát zúčastnila na konferencii konzervatívnych aktivistov (CPAC) - aktuálne prebiehajúcej na washingtonskom predmestí Oxon Hill - bola na vírus testovaná pozitívne.

Na konferencii vystupovali s prejavmi aj Trump, aj viceprezident Mike Pence. Ako však uviedol Biely dom, všetko nasvedčuje tomu, že ani jeden z nich sa do blízkej prítomnosti nakazeného účastníka konferencie nedostal.

Americký prezident Donald Trump, archívna foto.
Foto: TASR/AP


O prvom prípade nového druhu koronavírusu zaznamenanom v katastri hlavného mesta Spojených štátov informovala v sobotu starostka Washingtonu D.C. Muriel Bowserová.

V piatok zase dvoch svojich pozitívne testovaných účastníkov hlásila konferencia Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC), ktorá sa v americkom hlavnom meste konala v priebehu tohto týždňa.


USA udelili výnimky z ciel na vybrané zdravotnícke produkty z Číny


Úrad amerického obchodného zástupcu (USTR) v uplynulých dňoch udelil výnimky z ciel na desiatky zdravotníckych produktov z Číny vrátane tvárových masiek, dezinfekčných utierok na ruky a rukavíc. Ukázali to dokumenty, ktorého sa cez víkend podarilo získať médiám.

Dokumenty odhalili, že mnohé výnimky pre zdravotnícke výrobky boli udelené vo veľmi krátkom čase. Dôvodom je rýchle šírenie koronavírusu vo svete. Od podania žiadosti po expedíciu tovaru tak v niektorých prípadoch ubehol len jeden mesiac.

Za bežných okolností americké úrady posudzujú žiadosti o výnimky na clá niekoľko mesiacov. Napríklad spoločnosť Apple podala žiadosť o výnimku v prípade slúchadiel AirPods ešte 31. októbra 2019 a stále čaká na rozhodnutie.

Naproti tomu firma Medline International už získala výnimky na 30 čínskych výrobkov od chirurgických plášťov po masky na tvár a ďalšie produkty. Väčšinu žiadostí pritom predložila na konci januára. Vo štvrtok (5. 3.) bolo udelených niekoľko ďalších výnimiek, ako ukazujú dokumenty USTR.

Tieto výrobky boli zahrnuté do štvrtého kola amerických ciel na čínsky tovar, ktoré prezident Donald Trump zaviedol 1. septembra 2019 počas rokovaní o obchodnej dohode s Čínou.

Clá na zdravotnícke produkty boli pôvodne stanovené na úrovni 15 %, ale v polovici februára boli v rámci realizácie prvej fázy obchodnej dohody medzi USA a Čínou znížené na 7,5 %.

Prvá fáza dohody ponechala v platnosti americké clá na dovoz tovaru z Číny v hodnote približne 370 miliárd USD (326,39 miliardy eur) vrátane 25 % cla na tovar približne za 250 miliárd USD.

(1 EUR = 1,1336 USD)



Počet nakazených v Maďarsku stúpol na sedem


Počet ľudí infikovaných novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku stúpol na sedem, vyplýva z údajov informačnej stránky maďarskej vlády koronavirus.gov.hu, ktorú aktualizovali v nedeľu.

Dvoch nových nakazených odhalili príslušné orgány v rámci preverovania kontaktov už nakazených pacientov.

Z doposiaľ evidovaných nakazených v Maďarsku sú štyria občania Iránu, jeden Brit a dvaja Maďari, uviedla agentúra MTI.

Šiestym infikovaným je 22-ročný Iránec. Ide o študenta Semmelweisovej univerzity, ktorý sa spolu s ďalším iránskym študentom - ktorému potvrdili nákazu v Maďarsku ako prvému - zúčastnil 28. februára na jedných narodeninových oslavách.

Siedmym pacientom je 59-ročná maďarská manželka Brita, ktorý sa nakazil v Miláne a je v súčasnosti hospitalizovaný v debrecínskej nemocnici.

spravodajca TASR Ladislav Vallach


V Česku evidujú už 26 prípadov nákazy


Ďalších päť pacientov, u ktorých testy preukázali nákazu novým druhom koronavírusu, hlásila v sobotu večer pražská Nemocnica Na Bulovke. Oznámil to český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Počet nakazených v ČR sa tým zvýšil na 26, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Vojtěch na Twitteri spresnil, že koronavírus potvrdili u manželského páru, ktorý bol v kontakte s infikovanou ženou v Rakúsku, pričom tá sa vrátila z Bostonu. "U troch sa prejavili klinické príznaky, dvaja pacienti sú bez ťažkostí. Teraz sú všetci v domácej karanténe," dodal minister.



Česká vláda predtým rozšírila 14-dňovú povinnú karanténu pre českých občanov vracajúcich sa z Talianska aj na cudzincov, ktorí majú v ČR trvalý alebo prechodný pobyt, povedal na tlačovej konferencii premiér Andrej Babiš.

Viac informácii zo sveta o koronavíruse nájdete tu.

Cudzinci s trvalým alebo prechodným pobytom v Česku nad 90 dní, ktorí sa od soboty 7. marca vrátia z Talianska, musia zatelefonovať svojmu všeobecnému lekárovi, ktorý nariadi 14-dňovú karanténu, spresnil portál Novinky.cz. Výnimky predstavujú šoféri kamiónov a zdravotných služieb či piloti.



Policajti a hasiči budú podľa Babiša od pondelka všetkým osobám prekračujúcim hranice rozdávať letáky a na vybraných desiatich hraničných priechodoch vykonávať náhodné kontroly zdravotného stavu a meranie teploty. Platiť to bude aj pre vlakové stanice či letiská.

Minister dopravy a priemyslu Karel Havlíček uviedol, že leták dostane tiež každý cestujúci medzinárodných vlakových spojov, pričom informácie budú aj na odpočívadlách a čerpacích staniciach v smere z Nemecka a Rakúska.




V Egypte zomrel na koronavírus nemecký občan, ide o prvú obeť v Afrike


V Egypte zomrel v nedeľu na koronavírus SARS-CoV-2 nemecký občan. Ide o 60-ročného muža, ktorý je zároveň prvou smrteľnou obeťou ochorenia Covid-19 v Afrike. Informovali o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na egyptské ministerstvo zdravotníctva.

Muž pricestoval do Egypta pred týždňom. Šesťdesiatročný nemecký občan prejavoval príznaky horúčky a do nemocnice v letovisku Hurghada ho prijali 6. marca po tom, ako prišiel z juhoegyptského mesta Luxor, uviedol vo vyhlásení hovorca tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Dodal, že následne ho pozitívne testovali na koronavírus a bol umiestnený na jednotku intenzívnej starostlivosti, keďže trpel dýchacími problémami a akútnou pneumóniou. Muž odmietol prevoz do karantény do inej nemocnice, jeho stav sa zhoršil a v nedeľu 8. marca zomrel.

Egypt nahlásil v porovnaní s inými arabskými krajinami, kde sa vyskytol vysoký počet ľudí nakazených koronavírusom zatiaľ 48 potvrdených prípadov, z toho 45 osôb bolo na palube výletnej lode, ktorá sa plavila po Níle z Asuánu do Luxoru.

Bangladéš potvrdil prvé tri prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2


Bangladéšske úrady v nedeľu oznámili, že zaznamenali prvé tri potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. S odvolaním sa na vyhlásenie bangladéšskeho Inštitútu pre epidemiológiu, kontrolu infekčných ochorení a výskum (IEDCR) o tom informovala agentúra Reuters.

Spomedzi troch nakazených osôb, ktoré sú vo veku 20 až 35 rokov, dve nedávno pricestovali z Talianska. Pre novinárov to uviedla riaditeľka IEDCR Mérdžady Sabrina Florová. Všetci traja pacienti sú podľa jej slov príbuzní, pričom momentálne je ich stav "stabilizovaný a liečia sa v nemocnici".

Ďalší traja ľudia, ktorí prišli s infikovanou rodinou do kontaktu, sa teraz nachádzajú v preventívnej karanténe, dodala Florová.

Experti podľa Reuters varujú, že zastaviť prípadné šírenie nového koronavírusu by mohlo byť v južnej Ázii extrémne náročné, keďže ide o husto zaľudnený región so zlou zdravotníckou infraštruktúrou.


Pád hotela v Číne usmrtil 10 ľudí, 23 nezvestných


Najmenej desať ľudí zahynulo a ďalších 23 zostáva nezvestných po tom, čo sa v sobotu večer vo východočínskej provincii Fu-ťien náhle zrútil hotel využívaný na karanténu a lekárske pozorovanie osôb, ktoré prišli do styku s ľuďmi infikovanými novým druhom koronavírusu. O najnovšej bilancii informovala v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie pekinského ministerstva pre zvládanie krízových situácií.

V troskách hotela v prímorskom meste Čchüan-čou zostalo pôvodne uviaznutých 71 ľudí. Z nich sa doteraz podarilo zachrániť 38 osôb. Väčšina z vyslobodených bola hospitalizovaná, niektorí z nich mali aj zranenia vážneho charakteru, spresnilo ministerstvo.

Príčina pádu sedempodlažnej budovy je predmetom vyšetrovania - majiteľa hotela zadržala polícia, píše čínska tlačová agentúra Sinchua. Na záchranných prácach sa zúčastnilo vyše 1000 požiarnikov a sedem záchranárskych psov.

Budova bola postavená v roku 2013 a v júni 2018 otvorená ako hotel so 66 izbami s názvom Xinjia Express. Iba nedávno ju premenili na karanténne centrum pre osoby podozrivé z nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, približuje oficiálny čínsky denník Žen-min ž'-pao.

Záchranárska akcia po páde budovy hotela, 7. marca 2020, archívna foto.
Foto: TASR/AP


V hoteli bolo aktuálne na lekárske pozorovanie umiestnených dovedna 58 ľudí z epidémiou postihnutých oblastí. Čínske mestá v súčasnosti vo veľkej miere izolujú osoby pochádzajúce z provincie Chu-pej, kde je koronavírus najviac rozšírený, a dávajú ich do 14-dňovej karantény.

V čase zrútenia budovy sa v nej okrem pacientov a zamestnancov hotela nachádzali aj pracovníci z autoopravovne sídliacej v objekte, spresňuje AP.

Fotografia zo záchranných prác po zrútení budovy hotela, 7. marca 2020, archívna foto.
Foto: TASR/AP


Čína, kde sa nový druh koronavírusu objavil celosvetovo prvýkrát vlani v decembri, potvrdila zatiaľ viac než 80.000 prípadov jeho nákazou, čo je najväčší počet zo všetkých krajín sveta, približne 75 percent.

Zatiaľ na túto infekciu zomreli v krajine podľa najnovších údajov celkovo vyše tri tisícky ľudí. Väčšina ľudí ochorela na koronavírus vo Wu-chane, vnútrozemskom meste vzdialenom približne 670 kilometrov severozápadne od osemmiliónového veľkomesta Čchüan-čou.



Na svete zaznamenali 4059 nových nakazených a sto nových úmrtí


Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete vzrástol na 104.901, keď bolo od piatku popoludnia zaznamenaných 4059 nových prípadov a sto nových úmrtí.

Počet obetí koronavírus nového typu sa tak celosvetovo zvýšil na 3556 a vírus vyčíňa v 95 krajinách sveta, vyplýva zo súhrnnej štatistiky za uplynulých 24 hodín, ktorú v sobotu zverejnila agentúra AFP.

Čína, kde sa epidémia objavila koncom decembra, má - s výnimkou území Hongkongu a Macaa - celkovo 80.651 prípadov nákazy, z ktorých 3070 bolo smrteľných. Od piatku popoludnia (SEČ) sa tam vyskytlo 99 nových nakazených a 28 úmrtí.

Po Číne sú najviac postihnutými krajinami Južná Kórea (6767 nakazených, 44 úmrtí), Irán (5823 nakazených, 145 úmrtí), Taliansko (5883 nakazených, 233 úmrtí) a Nemecko (785 nakazených).

Nové úmrtia od piatku zaznamenali Británia, Čína, Francúzsko, Irak, Irán, Taliansko, Južná Kórea, Španielsko a Spojené štáty americké, zatiaľ čo Kolumbia, Kostarika a Maldivy potvrdili prvé prípady nakazenia na svojom území.

Podľa bilancie AFP mala Ázia do piatku popoludnia SEČ 89.894 prípadov nakazených (3131 úmrtí), Európa 9274 prípadov (258 úmrtí), Blízky východ 617 prípadov (149 úmrtí), USA a Kanada 264 prípadov (16 úmrtí), Oceánia 76 prípadov (dve úmrtia), Latinská Amerika a Karibik 51 prípadov a Afrika 45 prípadov.

AFP poznamenala, že túto bilanciu vypracovala na základe údajov od príslušných vnútroštátnych orgánov a informácií od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).


Taliansko oznámilo uzavretie Lombardska a ďalších oblastí


Taliansko v boji proti šíreniu nového koronavírusu uzavrelo v nedeľu región Lombardsko a ďalšie oblasti na severe krajiny. Vzhľadom na prísne obmedzenia pohybu sa vo faktickej karanténe na takmer mesiac ocitlo viac než 15 miliónov ľudí, teda asi štvrtina populácie Talianska.

Na základe výnosu vlády okrem toho uzavrú múzeá, divadlá, kiná a ďalšie kultúrne ustanovizne v celom Taliansku. Informácie priniesli svetové agentúry a ďalšie médiá.

Taliansky premiér Giuseppe Conte v noci na nedeľu oznámil, že podpísal nariadenie vlády zavádzajúce bezprecedentné opatrenia, ku ktorým patrí obmedzenie cestovania do určených oblastí i vycestovania z nich do 3. apríla.

Vládny dekrét sa týka celého Lombardska a 14 provincií v ďalších regiónoch Piemont, Benátsko, Emilia-Romagna a Marky. Týkať sa tak bude aj lombarského hlavného mesta a finančnej metropoly krajiny Milána či turistami vyhľadávaných Benátok.

Ľudia nebudú môcť vstupovať ani vystupovať z uzavretých zón bez "vážneho" dôvodu, ktorý nemožno odložiť, ako je naliehavá práca alebo rodinné záležitosti, uviedli noviny Corriere della Sera. Miestnym obyvateľom, ktorí odcestovali z týchto regiónov, však umožnia návrat domov.

V určených oblastiach budú uzavreté múzeá, športové centrá, plavárne, nočné kluby, kasína či lyžiarske strediská. Kaviarne a reštaurácie môžu zostať otvorené, ak môžu zabezpečiť, že ich zákazníci budú sedieť najmenej meter od seba.

Ľudí v týchto oblastiach budú vyzývať, aby zostali doma čo najviac, ako to je možné, a tým, ktorí porušia karanténu, budú hroziť tri mesiace väzenia.

Taliansko je v Európe najviac postihnuté koronavírusom SARS-CoV-2 a v sobotu hlásilo ostrý nárast nových prípadov nákazy. V krajine doposiaľ evidujú 233 úmrtí, čo je najviac mimo Číny, a najmenej 5883 infikovaných.

Karanténne opatrenia sa dosiaľ týkali len približne 50.000 ľudí v severnom Taliansku, pripomína stanica BBC. Teraz budú podľa Conteho rozšírené o Lombardsko a provincie Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso a Benátky.

Takéto opatrenia pripomínajú opatrenia prijaté v stredočínskej provincii Chu-pej, ktorej takmer 60 miliónov obyvateľov je v karanténe od konca januára, keď sa čínska vláda usilovala rýchlo zamedziť šíreniu vírusu, ktorý sa po prvý raz objavil v decembri v provinčnej metropole Wu-chan.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúčala Taliansku, aby sa dôrazne zameralo na opatrenia na zabránenie šíreniu vírusu.

V Taliansku medzičasom hlásia nakazených koronavírusom zo všetkých 22 regiónov a prvé úmrtia zaznamenávajú aj na chudobnejšom i zdravotnícky horšie vybavenom juhu krajiny, píše agentúra AFP. Približuje tiež, že Taliansko má podľa údajov Svetovej banky druhé najstaršie obyvateľstvo na svete po Japonsku, pričom starší ľudia sú zjavne viac náchylnejší na závažný priebeh ochorenia Covid-19 spôsobovaného novým koronavírusom.


Počet prípadov nového koronavírusu v Južnej Kórei prekročil 7100


Ďalších 367 ľudí sa v Južnej Kórei nakazilo novým druhom koronavírusu, čím počet infikovaných v krajine dosiahol 7134. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady s tým, že väčšina nových prípadov sa znova vyskytla v meste Tegu na juhovýchode krajiny a v susednej provincii Severný Kjongsang.

V týchto dvoch epicentrách šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 v Južnej Kórei evidujú viac než 90 percent všetkých prípadov nákazy, ktoré potvrdili vo východoázijskej krajine, informuje ďalej agentúra Jonhap.

Novému koronavírusu v Južnej Kórei dosiaľ podľahlo 50 ľudí. Išlo prevažne o starších pacientov, ktorí už mali iné zdravotné ťažkosti. Prvé prípady ochorenia pomenovaného COVID-19 z krajiny hlásili 20. januára.

Z 367 nových prípadov, ktoré zaznamenali v sobotu, bolo 294 z mesta Tegu, kde dosiaľ zaznamenali 5378 infikovaných. Približne 60 z nich spájajú s tamojšou vetvou náboženského hnutia Sinčchondži. Vírus sa v kostoloch tohto kresťanského hnutia, ktoré sa často označuje za sektu, začal šíriť po tom, ako sa na bohoslužbách zúčastňovala infikovaná 61-ročná žena ešte predtým, než u nej vírus potvrdili.

Agentúra Jonhap konštatuje, že sobotňajší počet nových prípadov je prvým od 26. februára, keď ich za jeden deň nahlásili v Južnej Kórei menej než 400.

Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) okrem toho v nedeľu oznámilo, že počet pacientov prepustených z nemocníc po zotavení z vírusového ochorenia dosiahol v nedeľu 130, čo je o 12 viac oproti predošlému dňu.



Čína hlási 27 úmrtí a najnižší počet nových prípadov od januára


Čína v nedeľu oznámila, že počet úmrtí na nový koronavírus v krajine sa zvýšil o 27 na celkovo 3097. Za uplynulých 24 hodín však súčasne zaznamenala len 44 nových prípadov nákazy, čo je najmenej, odkedy začala 20. januára zverejňovať celonárodné údaje. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Všetky nové úmrtia a takmer všetky nové prípady infekcie evidujú v meste Wu-chan, ktoré je epicentrom šírenia vírusu SARS-CoV-2, vyplýva z údajov Národnej zdravotníckej komisie.

Len troch nových pacientov hlásili z oblastí mimo provincie Chu-pej, ktorej metropolou je Wu-chan, konkrétne z Pekingu a provincie Kan-su na severozápade krajiny. Vo všetkých týchto troch prípadoch pritom ide o zavlečenie ochorenia do Číny zo zahraničia.

Počet nových infikovaných hlásených z provincie Chu-pej, kde ochorenie neskôr pomenované Covid-19 po prvý raz odhalili vo Wu-chane vlani v decembri, klesá už niekoľko týždňov a viaceré tamojšie mestá nezaznamenali v uplynulých dňoch žiadne nové prípady.

Vysokopostavený vládny činiteľ v piatok naznačil, že Čína by čoskoro mohla zrušiť uzavretie provincie Chu-pej, ktoré nariadili koncom januára a ktoré fakticky obmedzilo pohyb okolo 56 miliónov ľudí v provincii.

Klesajúci trend majú nové prípady nákazy aj celonárodne, no potvrdené infekcie zavlečené zo zahraničia vyvolali obavy z opätovného nárastu infikovaných.

V dvoch prípadoch hlásených v nedeľu z Pekingu ide o osoby, ktoré pricestovali z Talianska a Španielska.

Čínske ministerstvo zdravotníctva eviduje celkovo 80.695 nakazených počas aktuálnej epidémie, pričom 20.533 pacientov sa stále lieči.

Celosvetovo počet infikovaných presiahol 100.000 a ochoreniu, ktoré sa rozšírilo do 95 krajín a území, podľahlo 3500 ľudí.


Argentína oznámila prvé úmrtie na kononavírus v Latinskej Amerike


V dôsledku nákazy novým koronavírusom zomrel v Argentíne 64-ročný muž, oznámilo v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Ide o prvé takéto úmrtie v Latinskej Amerike, informujú agentúry AP a AFP.

Ministerstvo uviedlo, že pacient žil v metropole Buenos Aires a ochorenie COVID-19 uňho potvrdili po tom, ako sa po nedávnej ceste do Európy sťažoval na kašeľ, horúčku a bolesť hrdla. Pacient podľa oznámenia už pred nákazou vírusom trpel diabetom, vysokým krvným tlakom a chronickou bronchitídou, pričom mal ťažkosti s obličkami.

Muž sa z Európy vrátil 25. februára, informovalo ministerstvo bez spresnenia, ktorú krajinu alebo krajiny navštívil. Príznaky ochorenia sa uňho objavili o tri dni neskôr a lekársku pomoc vyhľadal v stredu 4. marca, odkedy bol na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Argentínski predstavitelia uviedli, že tento muž nebol jedným z deviatich ľudí, ktorých nákazu novým koronavírusom predtým v krajine hlásili.

Z iných krajín regiónu oznámilo v sobotu päť nových prípadov nákazy Peru, kde sa počet infikovaných zvýšil na šesť. Čile hlásilo nárast počtu infikovaných z päť na sedem. Prvý prípad infekcie oznámili v Paraguaji, kde ide o 32-ročného muža, ktorý sa vrátil z Ekvádoru a je všeobecne v dobrom zdravotnom stave.

V Ekvádore boli testy dosiaľ pozitívne u 14 osôb a v krajine evidujú ďalších 122 prípadov podozrenia. Potvrdené prípady nákazy už hlásili aj Mexiko, Brazília, Kolumbia, Kostarika a Dominikánska republika.



Prvé prípady nákazy hlásili Bulharsko i Moldavsko


Prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom potvrdili v Bulharsku. Ide o 27-ročného muža v meste Pleven na severe krajiny a 75-ročnú ženu zo stredobulharského Gabrova. Obaja sú vzhľadom na ťažkosti s dýchaním už niekoľko dní v nemocnici, všeobecne sú však v dobrom stave, informovala v nedeľu s odvolaním sa na bulharské zdravotné úrady agentúra APA.

Obaja pacienti nie sú "typickými" prípadmi - ako sa vyjadril k situácii krízový štáb v Sofii -, pretože neboli v kontakte s ľuďmi z rizikových krajín a ani necestovali do zahraničia. Úrady teraz preverujú ich kontakty spred hospitalizácie. V nedeľu by obom mali urobiť po tretí raz testy na koronavírus.

V sobotu oznámilo prvý prípad infekcie v krajine aj Moldavsko. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva bol test pozitívny u 48-ročnej ženy, ktorá pricestovala letecky z talianskej Bologne do moldavskej metropoly Kišiňov, informovala agentúra TASS.

Ženu podľa oznámenia hneď previezli do nemocnice, keďže trpí cukrovkou, obezitou a vysokým krvným tlakom a z tohto dôvodu jej stav lekári posúdili ako vážny. Okrem horúčky a kašľa má ťažkosti s pľúcami.

V nedeľu bude v Moldavsku mimoriadne zasadať vládny zdravotnícky výbor. Prezident Igor Dodon už predtým v súvislosti s obavami okolo nového koronavírusu zvolal najvyššiu radu pre bezpečnosť.



Zámorské ligy NBA, NHL, MLS a MLB zvažujú kroky proti šíreniu vírusu


Štyri hlavné zámorské ligy zvažujú možnosť uzavrieť hráčske kabíny v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Basketbalová NBA, hokejová NHL, bejzbalová MLB a futbalová MLS tiež diskutujú o dočasnom zrušení pozápasových tlačových konferencií. Liga amerického futbalu NFL má prestávku medzi sezónami, takže o podobných opatreniach neuvažuje, prezradil to agentúre AP zdroj blízky rokovaniam.

V praxi by opatrenie znamenalo, že sa k hráčom nedostanú novinári na predzápasové interview, do šatní by mali prístup iba hráči a nevyhnutný tímový personál. Súčasťou rokovaní boli aj zástupcovia amerického Centra pre kontrolu chorôb (CDC).

Vedenie NBA už v piatok upozornila kluby na možnosť uzavrieť tribúny. Proti tomuto riešeniu sa však rezolútne postavil hviezdny LeBron James z Los Angeles Lakers, ktorý avizoval, že nenastúpi v prázdnej hale.


Analytici: Investori čakajú, či centrálne banky zasiahnu pre koronavírus


Rozšírenie koronavírusu za hranice Číny do Európy sa vo februári prejavilo aj na finančných trhoch. Zmena nálady investorov spôsobila pokles akciových indexov, naopak, otázniky okolo vírusu priali zlatu, keď sa v polovici februára jeho ceny vyšplhala na sedemročné maximá. Pozornosť finančného sveta sa v súčasnosti upiera na kroky centrálnych bánk.

Analytici J&T Banky sa pozreli na to, ako sa darilo finančným trhom v uplynulom mesiaci. Podľa nich sa v úvode februára akciové trhy vrátane Číny, epicentra choroby, otriasli z prvotnej nervozity a americké aj európske dokonca prepisovali historické maximá. "Investori neverili, že dokáže podstatnejšie vykoľajiť svetovú ekonomiku, a tým aj ziskovosť firiem. V závere mesiaca však nastala zmena nálady, keď vírus prenikol do Európy, čo vyústilo do jednej z najväčších korekcií akciových trhov v histórii," konštatujú analytici J&T Banky. Americký akciový index S&P 500 zaznamenal najrýchlejší pád o 10 % v histórii, na ktorý stačilo len šesť dní. "Celkovo do konca mesiaca oslabil zo svojich predošlých maxím o vyše 13 %. Podobné straty registrovali aj európske trhy," uviedli analytici J&T Banky.

Naopak, otázniky okolo koronavírusu priali zlatu, ktoré pre investorov predstavuje bezpečné útočisko. "V polovici mesiaca sa jeho cena vyšplhala takmer na 1700 dolárov za trojskú uncu (31,1 gramu), čo predstavovalo sedemročné maximá, keď trhové úrokové sadzby klesali a rástli stávky, že centrálne banky sa budú snažiť podporiť finančné trhy a ekonomiky uvoľnením menových podmienok," doplnili analytici J&T Banky. V závere februára však žltý kov značnú časť ziskov vymazal v panickom výpredaji, ktorý podľa analytikov súvisel najmä s núteným výberom ziskov od obchodníkov, ktorí dotovali stratové akciové pozície.

Pozornosť investorov sa podľa odborníkov v súčasnosti sústredí na veľké centrálne banky, ktoré stoja pred rozhodovacou dilemou, ako pomôcť hospodárstvu. Európska centrálna banka (ECB) by mala zasadať vo štvrtok 12. marca. Zníženie sadzieb však podľa hlavného makroanalytika Saxo Bank Christophera Dembika nie je zázračným liekom na súčasné problémy. "Americký Fed, ktorý tak urobil tento týždeň, týmto krokom dosiahol len veľmi málo. Trhy v reakcii na to klesli a výnosy 10-ročných amerických vládnych dlhopisov sa pre vysoký záujem o bezpečné aktíva prvýkrát dostali pod jedno percento. Naznačuje to, že investori sa aj naďalej obávajú spomalenia ekonomiky, či dokonca jej skĺznutia do recesie," tvrdí Dembik. Zároveň je však presvedčený, že ECB musí znížiť sadzby, pretože je to jediný spôsob, ako si môže kúpiť čas pred zavedením ďalších adresnejších záchranných opatrení. "Špekuluje sa, že inšpiráciou by jej v tom mohol byť program úverových záruk (ACC), ktorý už fungoval v roku 2011," priblížil Dembik.

Situáciu bude pravdepodobne ECB sledovať najmä v Taliansku, kde je problém s koronavírusom v rámci Európy najvypuklejší. Viacerí analytici upozorňujú aj na možné problémy talianskych bánk, ktoré môže negatívne zasiahnuť karanténa na severe Talianska. "ECB má pre tento prípad v arzenáli dve opatrenia. Z technického a politického hľadiska by pre ňu najjednoduchšou cestou bolo zvýšenie výkupu korporátnych dlhopisov a zameranie sa na sektory najviac dotknuté krízou, druhým opatrením je rozšírenie výkupu vládnych dlhopisov krajín, ktoré by zaznamenali prudký nárast nákladov na financovanie, hoci zatiaľ k tomu nedochádza," dodal Dembik. Od ECB sa podľa odborníkov tiež dá očakávať zásadné zníženie odhadu rastu európskej ekonomiky.


Pre koronavírus zrušili Grand Prix v Španielsku i Francúzsku


Podujatie Grand Prix v modernej gymnastike v španielskej Marbelle sa neuskutoční pre nový koronavírus. Pôvodne sa súťaž mala uskutočniť 13.-15. marca, no viaceré reprezentácie odriekli účasť. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na Andalúzsku gymnastickú federáciu.

Účasť v Španielsku pre šírenie vírusu SARS-CoV-2 už skôr odrieklo Rusko, Bulharsko a Gruzínsko. Podľa tlačového vyhlásenia organizátorov Grand Prix sa neuskutoční ani podujatie vo Francúzsku o dva týždne neskôr (28.-29. marca). "Situácia vo Francúzsku v nás vzbudzuje obavy a v dôsledku zaistenia bezpečnosti sme museli zrušiť 34. edíciu podujatia v Thaias," uvádza sa v stanovisku.

Vírus sa prvýkrát objavil v januári v čínskom Wu-chane, dosiaľ sa rozšíril do 102 krajín, celkovo evidujú 106.000 prípadov, 3570 ľudí zomrelo.


Majstrovstvá sveta formuly 1 v Bahrajne sa uskutočnia bez divákov


Druhé preteky seriálu majstrovstiev sveta formuly 1 v Bahrajne sa uskutočnia bez divákov. Organizátori k tomu pristúpili z obáv zo šírenia nového koronavírusu. Preteky sú na programe 22. marca.

"Bezpečnosť je na prvom mieste," uviedli organizátori na facebooku. V dôsledku nákazy už skôr zrušili aprílovú Veľkú cenu Číny, osud ďalšieho aprílového podujatia vo Vietname je zatiaľ nejasný. Informovala o tom agentúra DPA.


Pápežova modlitba, príhovor i požehnanie boli streamované


Pápež František v nedeľu vo svojom obvyklom príhovore k veriacim a pútnikom vyjadril solidaritu s nakazenými a obeťami koronavírusu nového typu.

Pápež sa na poludnie modlil modlitbu Anjel Pána a svoj krátky príhovor predniesol nie z okna Apoštolského paláca, ako zvyčajne, ale zo Sály bibliotéky. Veriaci na Námestí sv. Petra to sledovali v priamom prenose cez videoprenos na veľkoplošných obrazovkách.

V podobnom režime sa odohrá aj generálna audiencia najbližšiu stredu, dodala agentúra AFP. Okrem toho pápež bude až do 15. marca sláviť ranné omše v Dome sv. Marty len privátnym spôsobom, bez účasti skupín veriacich.

Podľa AFP sa pápež po modlitbe a príhovore nakrátko objavil v okne Apoštolského paláca, v ktorom ho zvyčajne vídať v nedele, aby aspoň zamával pútnikom zhromaždeným na Námestí sv. Petra a požehnal ich. AFP poznamenala, že pútnikov bolo oveľa menej ako zvyčajne.

"Modlím sa za ľudí, ktorí trpia súčasnou epidémiou," uviedol 83-ročný pápež vo svojom príhovore. Dodal, že sa pridáva k výzvam biskupov a povzbudzuje veriacich, aby prežili "tento ťažký okamih so silou viery, istotou nádeje a horlivosťou lásky."

Vatikán v sobotu informoval, že pápežova nedeľná modlitba bude na žiadosť talianskych orgánov naživo streamovaná. Ide o súčasť opatrení talianskych úradov proti šíreniu vírusového ochorenia COVID-19, pretože chceli predísť riziku prenosu infekcie pri zhlukovaní sa ľudí pred bezpečnostnými kontrolami pri vstupe na námestie.

Samotný pápež už viac ako týždeň trpí nachladnutím a preto obmedzil verejné vystúpenia.


Rakúsko má už takmer 100 prípadov nákazy koronavírusom


Počet ľudí nakazených novým koronavírusom v Rakúsku sa v nedeľu zvýšil na 99. Informoval o tom webový portál rakúskej stanice ORF.

V Dolnom Rakúsku je nakazených 31 ľudí, vo Viedni 32, v Tirolsku a v Štajersku osem, v Salzbursko a Hornom Rakúsku sedem, v Burgenlande štyri a po jednom prípade hlásili Korutánsko a Voralbersko. Dvaja pacienti sa už medzičasom z ochorenia Covid-19 vyliečili.

Doposiaľ bolo na koronavírus v Rakúsku podľa údajov ministerstva zdravotníctva testovaných 4500 ľudí. Po prvý raz boli v Rakúsku pozitívne testované dve osoby 25. februára v Innsbrucku.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v nedeľňajšej relácii Pressestunde verejnoprávnej stanice ORF uviedol, že situácia v Rakúsku je momentálne "pod kontrolou" a krajina je na vírus dobre pripravená. "Nie je na mieste prepadávať panike," vyzval ľudí Kurz s tým, že by nemali podľahnúť nakupovaniu neprimeraných zásob potravín a ochranných masiek.

Cieľom je podľa neho zastaviť šírenie koronavírusu až dovtedy, kým sa neskončí chrípkové obdobie. "To, čomu musíme zabrániť je, aby sa vírus rýchlo šíril súčasne s chrípkovou epidémiou," vyhlásil. V opačnom prípade by hrozilo, že systém zdravotnej starostlivosti sa dostane na svoje kapacitné hranice. V súčasnosti je totiž okrem pacientov s koronavírusom nakazených chrípkou viac než 100.000 ľudí, upozornil. "Každý deň, ktorý teraz získame pri šírení vírusu, nám pomôže čo sa týka našich medicínskych kapacít," dodal kancelár.

Kurz obyvateľstvo poprosil o porozumenie v súvislosti so zavádzanými opatreniami. Zároveň uviedol, že v ďalšom rade sa opatrenia nebudú týkať len leteckej dopravy či obmedzení voči Taliansku, ale bude to záležať od posúdenia aktuálnej situácie. Pôjde pritom predovšetkým o spomalenie verejného života. Ako príklad uviedol dočasné zatvorenie škôl, škôlok a univerzít. Čím viac infikovaných ľudí sa však objaví, o to ťažšie bude vypátrať pôvod nákazy u každého jednotlivca, dodal.


Vedenie NHL údajne zvažuje odohrať zápasy play off bez divákov


Vedenie zámorskej NHL uvažuje pre šírenie koronavírusu odohrať zápasy play off bez divákov. Na sociálnej sieti Twitter o tom informoval korešpondent športového kanála Sportsnet Chris Johnston.

Podľa Johnstona vedenie ligy zvažuje možné scenáre. Diskutuje najmä o usporiadaní play off bez divákov, alebo o odohratí zápasov na neutrálnych miestach. V Kanade už zaznamenali viac ako 50 prípadov choroby, v USA je situácia ešte horšia.



Nemecký minister zdravotníctva odporučil zrušiť podujatia nad 1000 účastníkov


Vzhľadom na stúpajúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Nemecku odporučil v nedeľu tamojší minister zdravotníctva Jens Spahn odvolať plánované verejné podujatia s viac než 1000 účastníkmi. Informovala o tom agentúra DPA.

Spahn upozornil na to, že doteraz organizátori podujatí s ich rušením často váhali. "Vzhľadom na dynamický vývoj v posledných dňoch by sa to malo rýchlo zmeniť," povedal pre DPA v Berlíne. Cieľom je podľa Spahna spomaliť šírenie vírusu: "Čím pomalšie sa vírus šíri, tým lepšie dokáže náš systém zdravotníctva naň reagovať."

Opatrenia sa môžu dotknúť futbalových zápasov nemeckej Bundesligy, veľtrhov či veľkých koncertov. V Nemecku už počas týždňa zrušili napríklad marcový knižný veľtrh v Lipsku.

Spahn dodal, že si je vedomý toho, aké dôsledky to bude mať pre občanov a pre organizátorov podujatí. V nasledujúcich dňoch sa bude hovoriť aj o tom, ako sa bude postupovať v súvislosti s hospodárskymi dôsledkami, uviedol s tým, že na prvom mieste je zdravie ľudí.

Minister občanov zároveň vyzval, aby v nasledujúcich dvoch či troch mesiacoch zvážili návštevy klubov, narodeninových osláv v rodinnom kruhu či svoju účasť na stretnutiach záujmových spolkov. Zavádzané opatrenia slúžia na ochranu starších a chronicky chorých ľudí, zdôraznil.

V Nemecku je 970 potvrdených prípadov nákazy. Najviac nakazených majú spolkové krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko (392) a Bádensko-Württembersko (182). V hlavnom meste Nemecka Berlín je infikovaných 40 ľudí, uviedlo v nedeľu na Twitteri oddelenie berlínskeho senátu pre zdravie, starostlivosť a rovnosť, napísal denník Die Welt.

Saudská Arábia uvalila pre koronavírus karanténu na prevažne šiitsky okres Katíf


Saudskoarabské úrady uvalili v obavách zo šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 karanténu na prevažné šiitsky okres Katíf na severovýchode krajiny. S odvolaním sa na nedelňajšie vyhlásenie saudskoarabského ministerstva vnútra o tom informovala agentúra AFP.

"Vzhľadom na to, že všetkých 11 prípadov nákazy novým koronavírusom bolo zaznamenaných v Katífe, rozhodli sme sa, že dočasne pozastavíme možnosť vstupovať do okresu a aj ho opúšťať," uviedlo ministerstvo v stanovisku, ktoré zverejnila saudskoarabská tlačová agentúra.

Východná provincia, súčasťou ktorej je aj okres Katíf, je charakteristická pomerne veľkým pomerom šiitskeho obyvateľstva v inak dominantne sunnitskej monarchii. Tento región je podľa AFP centrom častých protestov a demonštrácií už od roku 2011, keď miestni obyvatelia inšpirovaní tzv. arabskou jarou po prvý raz vyšli do ulíc.


ECB si otestuje, ako zvládne prípadné zatvorenie a prácu z domu


Európska centrálna banka (ECB) povedala väčšine zo svojich viac ako 3500 zamestnancov, aby v pondelok (9. 3.) pracovali z domu. Chce si tak otestovať, ako by zvládla svoje zatvorenie v súvislosti s obavami z koronavíru. Banka to oznámila v nedeľu.

ECB už zrušila väčšinu svojich verejných podujatí tento a budúci mesiac. Dodala však, že zasadnutie Rady guvernérov, ktoré určuje úrokové sadzby, sa uskutoční podľa plánu vo štvrtok 12. marca.

Budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte, archívna foto.
Foto: TASR/AP


Banka vo svojom vyhlásení pre médiá uviedla, že má k dispozícii prostriedky na prácu na diaľku vo veľkom rozsahu. V pondelok uskutoční test, ktorý preverí jej infraštruktúru a tiež pripravenosť zamestnancov ECB pre prípad, že sa práca na diaľku stane v určitom okamihu nevyhnutnou.

Analytici v súvislosti so štvrtkovým zasadaním Rady guvernérov očakávajú, že ECB odhalí ďalšie stimuly, ktoré pomôžu ekonomike vyrovnať sa s následkami epidémie koronavírusu, pretože cestovné obmedzenia, klesajúce akciové trhy a už evidentný rozpad reťazcov potápajú dôveru v eurozóne.


Líder nemeckých sociálnych demokratov vyzval na väčšiu podporu firiem


Líder nemeckých sociálnych demokratov v nedeľu vyzval na väčšiu podporu firiem, ktoré boli nútené znížiť produkciu pre epidémiu koronavírusu. Svoju výzvu zverejnil pred stretnutím s koaličnými konzervatívcami kancelárky Angely Merkelovej.

V Európe panujú obavy, že rýchle šírenie vírusu by mohlo prerušiť dodávateľské reťazce a obchodné väzby, na ktoré sa spolieha najväčšia európska ekonomika.

Merkelovej konzervatívci a koaliční sociálni demokrati sa zídu v nedeľu večer na pravidelnom stretnutí, pričom kľúčovými témami by mala byť epidémia, utečenecká kríza na grécko-tureckej hranici a spomalenie ekonomiky.

Líder SPD Norbert Walter-Borjans v rozhovore pre nemecký rozhlas Deutschlandfunk uviedol, že namiesto zvýšenia výdavkov na stimuly by sa vláda mala zamerať na podporu postihnutých odvetví vrátane „štátnej podpory platov tých zamestnancov, ktorým bola skrátená pracovná doba“. V súčasnosti môžu zamestnanci so skrátenou pracovnou dobou získať mzdovú podporu po dobu šiestich mesiacov.

Podľa lídra SPD firmy s dodávateľskými reťazcami, ktoré sú závislé od komponentov z Číny, alebo dopravné spoločnosti by mohli veľmi rýchlo čeliť problémom s likviditou. Jeho strana preto chce pre nich možnosť podpory až po dobu dvoch rokov. Walter-Borjans odmietol špekulovať o tom, koľko by to stálo. Minister financií Olaf Scholz však už naznačil, že Nemecko má k dispozícii peniaze na stimuly vďaka tomu, že v predchádzajúcich rokoch hospodárilo s prebytkami.

Epidémia koronavírusu sa začala v čínskej provincii Chu-pej, ktorá je významným priemyselným regiónom, a veľa nemeckých spoločností má s ňou výrobné väzby. Automobilka Daimler už tento týždeň uviedla, že epidémia zasiahla jej predaj aj výrobu. Najväčšia nemecká letecká spoločnosť Lufthansa musela zasa zrušiť množstvo letov, najskôr do Číny a tento mesiac aj na sever Talianska.

Kresťanskí demokrati kancelárky Merkelovej sú pritom uprostred procesu hľadania jej nástupcu, keďže oznámila, že na budúci rok plánuje skončiť. Podľa niektorých zdrojov sú otvorení nejakej forme predĺženia mzdovej podpory z aktuálnych šiestich mesiacov.