Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Taliban: Nemecko bude pokračovať v poskytovaní pomoci Afgancom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Afganský minister zahraničných vecí v pondelok oznámil, že predstavitelia Talibanu sa v utorok v Dauhe stretnú so zástupcami Európskej únie.

Islamabad 12. októbra (TASR) – Nemecko bude pokračovať v poskytovaní pomoci Afganistanu. S odvolaním sa na nemeckú delegáciu to v pondelok uviedlo afganské radikálne hnutie Taliban. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecký osobitný zástupca pre Afganistan a Pakistan Jasper Wieck a veľvyslanec v Afganistane Markus Potzel sa v katarskej Dauhe stretli s delegáciou Talibanu vedenou afganským ministrom zahraničných vecí Amírom Chánom Muttakínom.

Nemecká delegácia označila novú vládu Talibanu v Afganistane za „realitu" a dodala, že krajina bude pokračovať vo vzájomných vzťahoch s Afganistanom, uvádza sa vo vyhlásení hnutia.

Taliban povedal predstaviteľom Nemecka, že hnutie sa zaviazalo zaistiť bezpečnosť zahraničných diplomatov a humanitárnych organizácií. Delegácia podľa Talibanu uviedla, že podobné stretnutia sa budú konať aj v budúcnosti.

Cez víkend viedla v Dauhe delegácia Talibanu rokovania s predstaviteľmi Spojených štátov. Išlo o prvé priame rozhovory USA a Talibanu od chaotického ukončenia odsunu amerických vojakov z Afganistanu v závere augusta.

Taliban uviedol, že rozhovory „prebiehali dobre", pričom Washington uvoľnil humanitárnu pomoc pre Afganistan po súhlase, že takáto podpora nebude spájaná s oficiálnym uznaním vlády Talibanu.

Muttakí v pondelok oznámil, že predstavitelia Talibanu sa v utorok v Dauhe stretnú so zástupcami Európskej únie.