Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Taliban usporiadal vojenskú prehliadku so zbraňami vyrobenými v USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prehliadka bola spojená s promóciou 250 čerstvo vycvičených vojakov, uviedol hovorca tamojšieho ministerstva obrany.

Kábul 15. novembra (TASR) - Radikálne islamistické hnutie Taliban usporiadalo v nedeľu v Kábule vojenskú prehliadku s použitím ukoristených obrnených vozidiel americkej výroby, ale aj ruských helikoptér. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prehliadka bola spojená s promóciou 250 čerstvo vycvičených vojakov, uviedol hovorca tamojšieho ministerstva obrany. Na hlavnom kábulskom bulvári sa talibovia predviedli v desiatkach obrnených vozidiel M1117 Guardian vyrobených v USA. Na záberoch bolo vidieť, že mnohí vojaci boli vyzbrojení americkými útočnými puškami M4 Carbine. Vo vzduchu však lietali aj vrtuľníky ruskej výroby Mil Mi-17.

Podľa Reuters väčšina zbraní a vybavenia, ktoré jednotky Talibanu teraz používajú, pochádza od Američanov, ktorí sa v Afganistane snažili vybudovať afganské národné sily schopné bojovať práve proti talibom. Vojenská prehliadka mala podľa Reuters svetu ukázať prebiehajúcu transformáciu militantného hnutia z povstaleckej sily na stálu štátnu armádu. Predstavitelia Talibanu uviedli, že piloti, mechanici a ďalší špecialisti z bývalej afganskej armády budú integrovaní do nových síl. Tie už začali nosiť konvenčné vojenské uniformy namiesto tradičného afganského oblečenia, ktoré bežne nosia ich bojovníci.