Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Našli časti tiel pasažierov z lietadla EgyptAir. Nikto neprežil

Egyptský filmový režisér Osman Abu Laban (uprostred), ktorý prišiel o štyroch príbuzných, cestujúcich letu MS804 spoločnosti EgyptAir, plače po modlení za obete 20. mája 2016 v Káhire. Foto: TASR/AP

Airbus A320 spoločnosti EgyptAir, ktorý letel z Paríža do Káhiry, sa zrútil včera skoro ráno do Stredozemného mora so 66 ľuďmi na palube.

Káhira 20. mája (TASR) - Pátrací tím egyptských ozbrojených síl našiel dnes v mori približne 290 kilometrov od pobrežia mesta Alexandria trosky lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa vo štvrtok nadránom zrútilo do Stredozemného mora. Zároveň grécky minister obrany Panos Kammenos uviedol, že egyptské pátracie tímy našli i časť tela, dve sedadlá a batožinu pochádzajúcu z tohto letu.

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie egyptskej armády.

Príbuzní cestujúcich letu MS804 leteckej spoločnosti EgyptAir nariekajú po odchode z prevádzkovej budovy spoločnosti v Káhire 19. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Airbus A320 spoločnosti EgyptAir, ktorý letel z Paríža do Káhiry, sa zrútil včera skoro ráno do Stredozemného mora so 66 ľuďmi na palube. Úrady prehľadávajú rozsiahlu oblasť južne od gréckeho ostrova Kréta a hľadajú trosky lietadla.

Príbuzní cestujúcich letu MS804 leteckej spoločnosti EgyptAir odchádzajú z prevádzkovej budovy spoločnosti v Káhire 19. mája 2016. Lietadlo EgyptAir so 66 ľuďmi na palube sa zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry.
Foto: TASR/AP


Viac o havárii lietadla EgyptAir sa dozviete TU.


Odborník tvrdí: Bomba je pravdepodobnejšia ako technická chyba


Bývalý člen americkej Národnej rady pre bezpečnosť dopravy (NTSB) John Goglia včera povedal, že prvé náznaky vyšetrovania v prípade havarovaného lietadla spoločnosti EgyptAir ukazujú skôr na bombu než na konštrukčnú alebo technickú chybu.



"Fakt, že (pilot) urobil tie prudké otáčky bez vyslania núdzových signálov, podľa mňa naznačuje, že sa stala nejaká katastrofa, napríklad s nejakým zariadením," uviedol Goglia.

Odborník povedal, že technické zlyhanie "treba stále brať do úvahy, ale v tejto fáze by som to dal na dolné miesta rebríčka". Podobne sa vyjadril aj o konštrukčnej chybe - to, že sa v rámci únavy materiálu odtrhol kus hliníkového plášťa lietadla, je možné, ale málo pravdepodobné.

Goglia dodal, že "nám to povedia záznamníky". Na mysli mal tzv. čierne skrinky, na ktorých sú zaznamenané údaje o lete a hlasy z kokpitu lietadla. Tieto skrinky sú v skutočnosti oranžovej farby a predstavujú kľúčovú súčasť každého vyšetrovania leteckého nešťastia.

Inžinier vychádza z vojenského lietadla Lockheed C-130 HAUP gréckych vzdušných síl, ktoré sa podieľa na pátraní po nezvestnom lietadle spoločnosti EgyptAir, na vojenskej leteckej základni Kastelli na Kréte 20. mája 2016. Airbus A320 spoločnosti EgyptAir, ktorý letel z Paríža do Káhiry, sa zrútil 19. mája 2016 skoro ráno do Stredozemného mora so 66 ľuďmi na palube.
Foto: TASR/AP


Francúzsky Úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd (BEA) vyslal včera večer do Káhiry skupinu troch vyšetrovateľov, ktorých sprevádza technický expert z Airbusu, výrobcu lietadla A320 spoločnosti EgyptAir, ktoré sa zrútilo do Stredozemného mora.

BEA vo vyhlásení uviedol, že "môže výrazne pomôcť egyptským úradom s organizáciou podmorského pátrania, ktorého cieľom je lokalizovať lietadlo a čierne skrinky".

Francúzsky úrad dodal, že na pátraní sa bude podieľať ako zástupca krajiny, kde lietadlo vyrobili. Airbus, so sídlom v meste Toulouse, oznámil, že posiela technického experta a v prípade potreby vyšle ďalších.

Predstavitelia americkej vlády pracujú s teóriou, že lietadlo zničila bomba. Táto teória sa však môže zmeniť, pretože jej správnosť ešte nepotvrdzuje presvedčivý dôkaz, upozornil vysokopostavený vládny predstaviteľ, ktorého citovala americká spravodajská stanica CNN.

Na snímke príbuzná obetí letu MS804 leteckej spoločnosti Egyptair plače na parížskom letisku Charlesa de Gaulla 19. mája 2016. Lietadlo EgyptAir so 66 ľuďmi na palube sa zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry.
Foto: TASR/AP


Biely dom sa dnes takisto vyjadril k havárii lietadla. Uviedol, že je ešte príliš skoro jednoznačne tvrdiť, čo spôsobilo pád stroja do Stredozemného mora.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest povedal, že vyšetrovatelia zvažujú všetky faktory a možnosti. Dodal, že nič nebolo vylúčené a že Spojené štáty sú pripravené pomôcť s vyšetrovaním. Podľa jeho slov námorné sily USA vyšlú do pátracej operácie lietadlo P-3 Orion.

Biely dom tiež uviedol, že amerického prezidenta Baracka Obamu počas dňa viackrát informovali o havárii lietadla. Earnest vyhlásil, že prezident posiela modlitby rodinám ľudí, ktorí sa nachádzali na palube airbusu.

Francúzski ministri nepotvrdili žiadnu z teórií havárie


Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault dnes uviedol, že zatiaľ vôbec nie je jasné, čo spôsobilo haváriu lietadla Airbus A320 spoločnosti EgyptAir, ktoré sa vo štvrtok nadránom zrútilo do Stredozemného mora.

Nejestvuje "absolútne žiadna indícia", ktorá by naznačovala, čo k havárii airbusu viedlo, povedal Ayrault pre televízny kanál France-2.

Jeho slová nepriamo potvrdil aj francúzsky minister dopravy Alain Vidalies, ktorý pre rozhlasovú stanicu France-Info povedal, že Francúzsko v tejto chvíli "neuprednostňuje žiadnu" teóriu o príčinách nešťastia" egyptského lietadla a zároveň vyzval na obozretnosť v prístupe k tejto otázke.

Airbus A320 spoločnosti EgyptAir so 66 ľuďmi na palube, ktorý letel z Paríža do Káhiry, sa zrútil vo štvrtok nadránom do Stredozemného mora.

Haváriu lietadla nikto neprežil


Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí dnes oznámil príbuzným obetí, že haváriu lietadla patriaceho spoločnosti EgyptAir "nikto neprežil". Napísal to egyptský denník al-Masrí al-Júm.

Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí reční počas tlačovej konferencie po zrútení lietadla spoločnosti EgyptAir 19. mája 2016 v Káhire. Pravdepodobnosť, že príčinou dnešnej havárie lietadla spoločnosti EgyptAir bol teroristický útok, je väčšia než pravdepodobnosť technického zlyhania. Vyhlásil to egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí, keď odpovedal na otázku novinára na tlačovej konferencii v egyptskej metropole Káhira.
Foto: TASR/AP


Podľa denníka minister príbuzným povedal, že egyptské ozbrojené sily robia všetko, čo je v ich silách, aby lokalizovali vrak a osobné vecí obetí. Správu priniesla aj tlačová agentúra AP.

Medzi 66 obeťami sa nachádzali takisto štyria členovia jednej rodiny. Ich pozostalí sa dnes modlili za mŕtvych v káhirskej mešite Sultána Husajna. Niektorí príbuzní sa pri modlitbách rozplakali.

Obeťami havárie letu 804 spoločnosti EgyptAir sa stal Saláh Abú Laban, jeho manželka Sahar Kujdar, ich syn Ghassán Abú Laban a nevesta Rím. Ich príbuzný Abdal Rahmán Nasrí pre agentúru AP povedal, že "pre rodinu je to veľmi ťažké".

Egyptský prezidentský úrad dnes už skôr vyjadril "hlboký zármutok a nesmiernu ľútosť" nad smrťou 66 pasažierov a členov posádky lietadla spoločnosti EgyptAir.

Toto dnešné vyhlásenie bolo prvým oficiálnym priznaním tragickej havárie nezvestného lietadla. Zverejnili ho niekoľko minút po tom, ako egyptská armáda prvýkrát oznámila, že lokalizovala v Stredozemnom mori trosky airbusu a osobné veci pasažierov, a to približne 306 kilometrov severne od egyptského mesta Alexandria.

Zoznam pasažierov neobsahoval mená teroristov


Traja európski bezpečnostní predstavitelia dnes oznámili, že zoznam cestujúcich v havarovanom lietadle spoločnosti EgyptAir neobsahoval žiadne známe mená zo súčasných zoznamov sledovaných teroristov.

Zoznamy teroristov často využívajú európske aj americké spravodajské či policajné orgány, dodali nemenovaní bezpečnostní predstavitelia.

Súpis mien cestujúcich prenikol na internet, ale spoločnosť EgyptAir ho oficiálne nepotvrdila, uviedla v dnešnej správe svetová agentúra AP.

Analytik zameraný na terorizmus Shiraz Maher z londýnskeho Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie, ktorý je v kontakte s členmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) a s ďalšími džihádistickými skupinami, povedal, že sa neobjavili "žiadne dôveryhodné ani čiastočne dôveryhodné" prihlásenia sa militantov k zodpovednosti za haváriu letu 804.

Maher informoval, že IS zverejnil vo štvrtok 20-minútové video o tom, ako plánuje dobyť Indiu. Analytik dodal, že "ak sa na páde lietadla podieľali, bolo by zvláštne, keby zverejnili takéto video, a nepochválili by sa radšej haváriou".

Maher vysvetlil, že Islamský štát aj odnože al-Káidy sa v minulosti rýchlo prihlásili k zodpovednosti za iné havárie lietadiel - podľa Maherových slov však vrak lepšie napovie, či pád stroja súvisí s terorizmom.

Analytik tiež povedal, že by bolo mimoriadne nezvyčajné, keby sa terčom stalo lietadlo s väčšinou moslimských pasažierov. To totiž ukázal zoznam pasažierov osudného letu, ktorý prenikol na internet.

Satelit zaznamenal možnú palivovú škvrnu v Stredozemnom mori


Európska vesmírna agentúra (ESA) dnes oznámila, že jeden jej satelit zaznamenal možnú palivovú škvrnu v oblasti Stredozemného mora, kde vo štvrtok skoro ráno zmizlo lietadlo spoločnosti EgyptAir, letiace z Paríža do Káhiry so 66 ľuďmi na palube. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

ESA uviedla, že jej satelit Sentinel-1A vybavený radarom zaznamenal dva kilometre dlhú škvrnu približne 40 kilometrov juhovýchodne od poslednej známej lokality lietadla Airbus A320. Satelit poskytol súradnice 33°32' severnej zemepisnej šírky a 29°13' východnej zemepisnej dĺžky.

ESA dodala, že informáciu odovzdala príslušným úradom vo štvrtok večer, aby pomohla pri ich pátracích a záchranných operáciách. Vesmírna agentúra upozornila, že nie je žiadna záruka, že škvrna pochádza z nezvestného lietadla.

Vesmírna agentúra doplnila, že sesterský satelit Sentinel-2A sa bude pohybovať nad spomínanou oblasťou v nedeľu 22. mája a odborníci budú skúmať snímky a hľadať na nich ďalšie stopy po lietadle.

Našli sa ďalšie trosky z havarovaného lietadla


Predstaviteľ spoločnosti EgyptAir dnes oznámil, že sa našli ďalšie trosky z nezvestného lietadla, vrátane častí tiel, batožiny a sedadiel pasažierov.

Na snímke z videa zverejnenej egyptským ministerstvom obrany egyptská námorná loď pátra v Stredozemnom mori po troskách zmiznutého egyptského lietadla, ktoré zmizlo z radarov o 02.45 h SELČ, keď sa už nachádzalo v egyptskom vzdušnom priestore 19. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Egyptské ministerstvo pre civilné letectvo vo vyhlásení citovalo nemenovaného predstaviteľa spoločnosti EgyptAir, podľa ktorého egyptské ozbrojené sily dnes vytiahli z mora trosky z lietadla vrátane niektorých osobných vecí pasažierov, častí tiel, batožiny a sedadiel.

Predstaviteľ dodal, že pátranie v Stredozemnom mori pokračuje.

Pápež František vyjadril solidaritu egyptskému prezidentovi a rodinám obetí



Spojené štáty pomáhajú pri pátraní po nezvestnom lietadle spoločnosti EgyptAir, ktoré sa vo štvrtok skoro ráno zrútilo do Stredozemného mora, a nasadili do hľadania lietadlá amerických námorných síl typu P-3 Orion zo sicílskej základne Sigonella.

Námorný kapitán a hovorca Pentagónu Jeff Davis dnes oznámil, že pátrací let nad predpokladaným miestom havárie trvá tri hodiny a americká armáda lietadlá na tejto misii strieda. Jeden let sa uskutočnil vo štvrtok a dnes zatiaľ dva. "Zatiaľ žiadne naše lietadlo nehlásilo, že spozorovalo nejaké trosky," uviedol Davis.

Egyptská armáda oznámila, že určité trosky a predmety sa našli 290 kilometrov severne od egyptského prístavného mesta Alexandria.

Davis sa nevyjadril k otázke, či americká armáda poskytla egyptským predstaviteľom satelitné snímky týkajúce sa nezvestného Airbusu A320, napísala dnes svetová agentúra AP.

Vatikán dnes uviedol, že pápež František vyjadril po havárii lietadla solidaritu egyptského prezidentovi Abdalovi Fattáhovi Sísímu a rodinám obetí.

Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin napísal v odkaze prezidentovi Sísímu, že pápež František "vás chce ubezpečiť o svojich modlitbách a solidarite v tomto ťažkom období". Pápež podľa neho takisto vyprosuje "božie požehnanie sily a pokoja" pre príbuzných pasažierov a všetkých ľudí zapojených do pátracích a záchranných operácií zameraných na nájdenie lietadla.

Vyšetrovatelia vypočúvajú personál parížskeho letiska



Francúzski vyšetrovatelia leteckých katastrof začali preverovať a vypočúvať všetkých členov pozemného personálu na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, ktorí mali priamy alebo nepriamy kontakt s havarovaným letom 804 spoločnosti EgyptAir. Informoval o tom dnes nemenovaný predstaviteľ francúzskej justície.

Nemenovaný francúzsky predstaviteľ však nechcel komentovať prvé výsledky vypočúvania.

K preverovanému letiskovému pozemnému personálu, ktorý pracoval v lietadle alebo prišiel do styku s tovarom určeným do nákladného priestoru, patria manipulanti s batožinou, pracovníci údržby, zamestnanci na letiskom termináli, členovia ochranky, stevardi a letušky a ďalšie osoby. Všetci títo členovia personálu majú "červené odznaky", ktoré im umožňujú vstup do uzavretých častí letiska.

Tieto odznaky udeľujú na tri roky miestne úrady, nie letisko, a to po niekoľkonásobnom preverovaní. Vlani úrady odobrali desiatky červených odznakov z dôvodu "radikalizácie".

Predstaviteľ francúzskej justície povedal, že vyšetrovatelia takisto starostlivo skúmajú zoznam pasažierov lietadla a posádky - preverujú ich záznamy v registri trestov alebo napojenie na osoby zo zoznamov sledovaných teroristov.

Francúzsko tiež vyslalo do pátrania po havarovanom lietadle hliadkovaciu loď námorných síl, ktorá bola doteraz zakotvená v domovskom prístave Toulon na pobreží Stredozemného mora. Cieľom lode je nájsť čierne skrinky z Airbusu A320.

Loď dlhá 80 metrov je vybavená sonarom, ktorý dokáže identifikovať zvuk zo zariadenia pripevneného k záznamníku hlasov z kokpitu a k záznamníku letových údajov havarovaného lietadla, tzv. čiernym skrinkám, ak sa nachádzajú pod morskou hladinou.

Francúzske námorné sily dodali, že bude trvať dva až tri dni, kým plavidlo a jeho 90-členná posádka dorazia do oblasti pátrania, ktorá sa nachádza na polceste medzi egyptským pobrežným mestom Alexandria a gréckym ostrovom Kréta.

Môže prejsť ďalší čas, kým sa záznamníky nájdu - voda má v mieste predpokladaného pádu airbusu hĺbku 2440 až 3050 metrov.