Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecko zatklo novinára v súvislosti s kritickou reportážou o Sýrii

Sýrčania utekajú počas pozemnej ofenzívy tureckej armády proti Kurdom a teroristickej organizácii Islamský štát (IS) na severovýchode Sýrie v stredu 9. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Portál BirGün bol na internete ostro kritizovaný za reportáž, podľa ktorej pri stredajších tureckých útokoch proti kurdským pozíciám v Sýrii prišli o život civilisti.

Istanbul 10. októbra (TASR) - Šéfa tureckého opozičného spravodajského portálu BirGün, Hakana Demira, vo štvrtok zatkli. Informoval o tom jeho zamestnávateľ. Zatknutie je súčasťou prenasledovania kritikov vojenskej operácie, ktorú Turecko spustilo v severnej Sýrii v predchádzajúci deň, napísala agentúra AFP.

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že šéfa ľavicovej webovej stránky BirGün zadržali za "podnecovanie ľudí k nenávisti a nepriateľstvu", čoho sa údajne dopustil odkazom na Twitteri.

Portál BirGün bol na internete ostro kritizovaný za reportáž, podľa ktorej pri stredajších tureckých útokoch proti kurdským pozíciám v Sýrii prišli o život civilisti. Turecká vláda to však poprela.

Polícia uviedla, že otvorila celkovo 78 trestných prípadov proti jednotlivcom za internetovú "propagandu" proti operácii.

Turecko spustilo v stredu operáciu Prameň mieru proti Sýrskym demokratickým silám (SDF), vedeným Kurdmi, ktorých pokladá za "teroristickú" odnož kurdských povstalcov na svojom vlastnom území.

Polícia zatkla on-line kritikov aj počas predchádzajúcich ofenzív proti kurdským silám v Sýrii a obvinila ich z "teroristickej propagandy".

Organizácie na ochranu ľudských práv kritizujú úpadok slobody prejavu za vlády tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana - obzvlášť po nevydarenom prevrate v roku 2016. Po ňom totiž nasledovalo zatýkanie desaťtisícov politických odporcov.