Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Desiatky tiel zabitých vojakov sú stále v Mariupole

Na satelitnej snímke Planet Labs PBC škody v obliehanom komplexe oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupoľ 30. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Stovky bojovníkov ukrytých v oceliarňach boli v polovici mája zajatí Ruskom, mnohí však zahynuli aj počas ruských útokov na Azovstaľ a mesto Mariupol, pripomína Reuters.

Kyjev 12. júna (TASR) - Telá desiatok ukrajinských vojakov, ktorí zahynuli počas obliehania oceliarní Azovstaľ príslušníkmi ruských inváznych vojsk, sa stále nachádzajú v prístavnom meste Mariupol. Uviedol to v nedeľu bývalý veliteľ jednotky špeciálneho určenia Azov Maksym Žorin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Ako spresnil, počas poslednej výmeny bolo približne 220 tiel vojakov zabitých v oceliarňach Azovstaľ vrátených do Kyjeva, približne rovnaké množstvo tiel padlých však zostáva v Mariupole.

"Pokračujú rokovania o ďalších výmenách, aby boli všetky telá vrátené domov. Úplne všetky telá musia byť vrátené a na tomto budeme ďalej pracovať," vyhlásil Žorin vo videzázname na svojom kanáli na sociálnej sieti Telegram. Ako spresnil, tretina mŕtvych bola z pluku Azov, zatiaľ čo ostatní patrili k ukrajinskej pohraničnej stráži, námorníctvu a polícii.

Stovky bojovníkov ukrytých v oceliarňach boli v polovici mája zajatí Ruskom, mnohí však zahynuli aj počas ruských útokov na Azovstaľ a mesto Mariupol, pripomína Reuters.

Keďže väčšina tiel bola v mimoriadne zlom stave, "potrvá veľmi dlho, kým sa identifikujú všetky osoby", podotkol ďalej Žorin s tým, že pri určovaní totožnosti pomôžu testy DNA a insígnie na uniformách vojakov.