Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V prvých povolebných odhadoch vedie Zelenského strana so 44 %

Na snímke Volodymyr Zelenský Foto: FOTO TASR/AP

Odhady boli zverejnené krátko po zatvorení volebných miestností o 20.00 h miestneho času (19.00 SELČ).

Kyjev 21. júla (TASR) - Strana nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vedie v prvých odhadoch výsledkov predčasných parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnili na Ukrajine v nedeľu. Podľa prieskumov medzi zúčastnenými voličmi získala strana Sluha národa 43,9 percenta hlasov, informovala tlačová agentúra AFP.

Proruská Opozičná platforma - Za život sa podľa týchto údajov, vychádzajúcich z troch prieskumov, umiestnila na druhom mieste so ziskom 11,5 percenta hlasov.

Odhady boli zverejnené krátko po zatvorení volebných miestností o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ).

O priazeň približne 30 miliónov voličov sa uchádzalo 22 politických strán. Predpokladá sa, že Zelenského strana bude jasným volebným víťazom, na získanie väčšiny v 450-člennom parlamente (Najvyššej rade) však bude pravdepodobne potrebovať koaličného partnera.

Strana Sluha národa sa zasadzuje za proeurópske a protikorupčné záležitosti, pričom doteraz nemala v parlamente zastúpenie. Jej predpovedaný volebný zisk je podľa AFP najvyšší, aký bol kedy dosiahnutý niektorým zo subjektov vo voľbách na Ukrajine od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Prognózy sa však týkajú len polovice kresiel, obsadzovanej podľa straníckych kandidátok. Práve druhá časť, ktorá je obsadzovaná víťazmi v jednotlivých volebných obvodoch, bude rozhodujúca, pokiaľ ide o postup Zelenského pri zostavovaní vlády.

Zverejnenie úplných oficiálnych výsledkov volieb sa očakáva v pondelok.

Zelenskyj už naznačil, že uprednostní spoluprácu s ďalšou novou silou na ukrajinskej politickej scéne - stranou Hlas na čele s rockovou hviezdou Sviatoslavom Vakarčukom. Tá podľa zverejnenej prognózy získala 6,3-percentnú podporu a prekročila tak hranicu piatich percent pre vstup do parlamentu.

Podľa odhadov budú v novom parlamente pôsobiť aj strany Európska solidarita exprezidenta Petra Porošenka (zisk 8,9 percenta) a Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej (7,6 percenta).

Zelenskyj (41), ktorý sa ujal prezidentskej funkcie 20. mája, vyhlásil v nedeľu po skončení hlasovania, že jeho hlavnými prioritami sú ukončenie vojny na východe Ukrajiny a zastavenie korupcie.