Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Tulsa po Trumpovom mítingu hlási nové prípady nákazy koronavírusom

Americký prezident Donald Trump ukazuje počas svojho predvolebného mítingu 20. júna 2020 v Tulse. Foto: TASR/AP

V stredu v druhom najväčšom meste štátu Oklahoma na juhu krajiny zaznamenali rekordných 266 nových prípadov nákazy.

Washington 9. júla (TASR) – V americkom meste Tulsa, kde sa koncom júna konalo predvolebné zhromaždenie amerického prezidenta a nominanta Republikánskej strany na znovuzvolenie Donalda Trumpa, zaznamenali zvýšený počet prípadov nákazy koronavírusom. Dnes o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

V stredu v druhom najväčšom meste štátu Oklahoma na juhu krajiny zaznamenali rekordných 266 nových prípadov nákazy. Trumpov míting sa tam konal 20. júna.

Vedúci tamojšieho zdravotného úradu Bruce Dart sa vyjadril, že zhromaždenie viac ako pravdepodobne prispelo k miestnemu nárastu prípadov nákazy koronavírusom.

Napriek tomu, že míting nedosiahol očakávanú návštevnosť, kritici organizátorom vytkli nedostatočné zabezpečenie odstupu medzi ľuďmi. Návštevníkom pri vstupe merali teplotu a rozdávali rúška, mnoho z nich – vrátane Trumpa – si ich však nenasadilo, informuje AFP.

Niekoľko členov Trumpovho kampaňového tímu a ochranky bolo po zhromaždení pozitívne testovaných na koronavírus.

V rovnakom časovom rozpätí sa v meste konali ďalšie podujatia, ako napríklad oslavy pri príležitosti sviatku Juneteenth 19. júna, ktorý sa slávi ako spomienka na zrušenie otroctva v Spojených štátoch z roku 1865.

V deň Trumpovho mítingu protestovalo proti tomuto zhromaždeniu taktiež zhruba 1000 demonštrantov.

Podľa Darta aj tieto podujatia mohli prispieť k zvýšenému počtu prípadov nákazy, napriek tomu, že väčšina účastníkov mala ochranné rúška.