Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA nepovažujú regionálne voľby vo Venezuele za slobodné a spravodlivé

Muž upravuje hlasovací lístok vo volebnej miestnosti v Caracase počas voľby starostov a guvernérov vo Venezuele v nedeľu 21. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Maduro okráda Venezuelčanov o ich šancu formovať svoju vlastnú budúcnosť, povedal Blinken.

Washington 23. novembra (TASR) - Spojené štáty nepovažujú regionálne voľby, ktoré sa uplynulú nedeľu konali vo Venezuele, za slobodné a spravodlivé.

Washington tiež avizoval, že bude naďalej vyvíjať tlak na ľavicového vodcu Venezuely Nicolása Madura, pretože ho považuje za nelegitímneho.

Na nedeľňajších regionálnych voľbách sa prvý raz po troch rokoch zúčastnila aj rozdelená venezuelská opozícia. Vo voľbách však triumfovali kandidáti spojení s Madurom, ktorí získali podľa správy 20 z 23 postov guvernérov jednotlivých venezuelských štátov i mandát starostu hlavného mesta Caracas.

Oslabená a roztrieštená opozícia dokázala zvíťaziť len v troch štátoch: je medzi nimi aj na ropu bohatý a najľudnatejší štát Zulia, ktorého hlavné mesto Maracaibo je druhým najväčším mestom Venezuely.

Americký minister zahraničných Antony Blinken vo svojej reakcii na výsledok regionálnych volieb vo Venezuele poukázal na zadržiavanie politických lídrov, rôzne zákazy týkajúce sa opozičných kandidátov, cenzúru médií a manipuláciu s registráciou voličov.

Vyhlásil tiež, že "režim zo strachu z verejných vyhlásení a z hlasovania Venezuelčanov" skreslil výsledok "týchto volieb dávno pred tým, ako boli odovzdané akékoľvek hlasovacie lístky".

"Maduro okráda Venezuelčanov o ich šancu formovať svoju vlastnú budúcnosť," povedal Blinken.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro prichádza v sprievode svojej vnučky na hlasovanie v regionálnych voľbách v Caracase 21. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


"Vyzývame Madurov režim, aby prestal s represiami a umožnil Venezuelčanom žiť v mierovej, stabilnej a demokratickej krajine, ktorú si zaslúžia a na ktorú dlho čakajú," apeloval.

Blinken zopakoval, že USA podporujú opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorého naďalej považujú za dočasného prezidenta po tom, čo spochybnili legitimitu posledných prezidentských volieb vo Venezuele.

Agentúra AFP pripomenula, že prvýkrát po 15-ročnej prestávke sa na voľbách vo Venezuele zúčastnila aj monitorovacia misia EÚ. Svoju správu o priebehu hlasovania predložia jej členovia v utorok, dodala AFP.