Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Hongkongu pokračujú protesty proti návrhu zákon o extradícii

Na snímke niekoľko desiatok tisíc ľudí demonštrovalo proti navrhovaným zmenám zákona o vydávaní obvinených občanov do Číny v uliciach Hongkongu 16. júna 2019. Foto: TASR/AP

Organizátori očakávajú, že na demonštrácii sa zúčastní až milión ľudí - koľko ich na protest prišlo i minulú nedeľu. Polícia odhaduje účasť na 240.000 ľudí.

Hongkong 16. júna (TASR) - Desaťtisíce Hongkončanov oblečených prevažne v čiernom zaplnili v nedeľu ulice mesta a stanice metra pri protestoch proti navrhovanému zákonu o extradícii, ktorý v sobotu vláda na neurčito odložila. Informovala o tom agentúra AP.

Dav protestujúcich sa popoludní miestneho času vydal na pochod od parku Victoria smerom do centra mesta, kde sa nachádzajú vládne budovy. Protestujúci skandovali heslo "Odstúpiť", ktorým šéfku hongkonskej exekutívy Carrie Lamovú vyzývajú, aby sa vzdala svojej funkcie a ospravedlnila sa za násilný zákrok polície počas stredajšieho protestu. Demonštranti vyjadrujú svoju nespokojnosť s odložením zákona a požadujú jeho úplné stiahnutie.

Pred budovu obchodného centra Pacific Place, kde prišiel po páde z lešenia v sobotu večer o život jeden z protestujúcich, ktorý tam chcel zavesiť politický plagát, priniesli ľudia biele kvety, rozličné odkazy i žeriavy vytvorené metódou origami.

Organizátori očakávajú, že na demonštrácii sa zúčastní až milión ľudí - koľko ich na protest prišlo i minulú nedeľu. Polícia odhaduje účasť na 240.000 ľudí, píše agentúra Reuters.