Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Venezuelská koronavírusová štatistika je absurdná, tvrdia experti

Nicolás Maduro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura informovala dosiaľ iba o desiatich úmrtiach na ochorenie COVID-19 spomedzi 1121 prípadov nákazy v krajine, kde žije 30 miliónov obyvateľov.

New York 27. mája (TASR) - Údaje o nízkom počte prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a súvisiacich úmrtiach vo Venezuele sú zrejme nepravdivé, pričom v skutočnosti môžu byť tisícnásobne vyššie, než sa uvádza v oficiálnych štatistikách tamojšej vlády.

Tvrdí to ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) a americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU).

Vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura informovala dosiaľ iba o desiatich úmrtiach na ochorenie COVID-19 spomedzi 1121 prípadov nákazy v krajine, kde žije 30 miliónov obyvateľov. Podľa správy HRW a JHU, z ktorej v noci na stredu citovala tlačová agentúra AFP, ide o "absurdné" čísla.

Podľa expertky a spolupracovníčky JHU Kathleen Pageovej, ktorá uskutočnila rozhovory s viacerými venezuelskými lekármi a ošetrovateľmi, môže byť v tejto súvislosti skutočná bilancia mŕtvych vo Venezuele "prinajmenšom 30.000".

Riaditeľ HRW pre americký región José Miguel Vivanco uviedol, že údaje o takomto nízkom počte pacientov a obetí v krajine s "úplne kolabujúcim zdravotníckym systémom" vyznievajú veľmi nedôveryhodne.

Podľa Pageovej venezuelská vláda tvrdí, že vykonala viac než 300.000 testov na prítomnosť koronavírusu, ale testy, ktoré Caracas používa, sú známe tým, že ukazujú vysoké percento nesprávnych negatívnych výsledkov. Pageová odhaduje, že vo Venezuele je nakazené jedno percento populácie - približne 300.000 osôb.

Na základe dostupných informácií o vývoji situácie v okolitých krajinách je možné opatrne odhadnúť, že na COVID-19 zomrelo už zhruba 30.000 Venezuelčanov, dodala odborníčka.

Venezuelu sužuje ekonomická a politická kríza, pričom pred zlými životnými podmienkami v uplynulých rokoch utieklo z krajiny množstvo ľudí.

Vivanco označil venezuelskú vládu za "represívnu diktatúru", ktorá nepovoľuje novinárom a zdravotníckym pracovníkom monitorovať stav pandémie v krajine, a Caracas obvinil z "utajovania faktov".