Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vládny Fidesz stratil 300.000 voličov, opozícii to veľmi nepomohlo

Na snímke v popredí vpravo predseda maďarskej strany Fidesz Viktor Orbán prijíma potlesk poslancov po tom, ako zložil slávnostný sľub na pôde parlamentu v Budapešti v pondelok 16. mája 2022. Foto: TASR/AP

Fidesz podporuje 2,7 milióna priaznivcov a v Maďarsku je jednoznačne najsilnejšou politickou stranou.

Budapešť 25. novembra (TASR) - Od septembra stratila maďarská vládna strana Fidesz 300.000 voličov, z opozičných strán sa však dokázala posilniť iba Demokratická koalícia (DK). Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Závecz Research, ktoré zverejnil v piatok server Telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Fidesz podporuje 2,7 milióna priaznivcov a v Maďarsku je jednoznačne najsilnejšou politickou stranou. Opozičné strany sa od jari výraznejšie neposilnili, pomer nerozhodných voličov však stúpol z 20 na 30 percent.

Fideszu nameral Závecz Research v septembri podporu 37 percent voličov, v novembri tento údaj klesol na 33 percent. DK si oproti septembru polepšila o jedno percento, v novembrovom prieskume ju preferovalo 11 percent opýtaných.

Treťou najsilnejšou stranou v novembri bolo radikálne Hnutie naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) so šiestimi percentami. Momentum získal päť percent, Maďarská socialistická strana (MSZP) a Jobbik po štyri percentá, pričom Strana dvojchvostého psa a Dialóg (Párbeszéd) si udržiavajú dvojpercentnú podporu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)