Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová zagratulovala novému bulharskému premiérovi Denkovovi

Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR– Jakub Kotian

Von der Leyenová má pozitívne očakávania v spolupráci s Bulharskom na spoločnom programe EÚ.

Brusel 6. júna (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok zagratulovala bulharskému premiérovi Nikolajovi Denkovovi, ktorého parlament potvrdil vo funkcii. TASR o tom informuje na základe jej vyjadrení na Twitteri.

"Takisto gratulujem svojej bývalej kolegyni a novej vicepremiérke Mariji Gabrielovej," dodala. Gabrielová bola v rokoch 2019-2023 eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež.

Von der Leyenová má pozitívne očakávania v spolupráci s Bulharskom na spoločnom programe EÚ.

Denkova v utorkovom hlasovaní podporila koalícia strán Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) a Zväz demokratických síl (SDS), od ktorých získal 132 hlasov. Proti hlasovalo 69 poslancov proruských a nacionalistických strán. Bulharský parlament má 240 kresiel.

V aprílových parlamentných voľbách zvíťazila Gabrielovej strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB), vládu sa jej však zostaviť nepodarilo. V máji sa s Denkovovou stranou Pokračujeme v zmene (PP) dohodli na vytvorení koaličnej vlády s rotujúcim postom premiéra. Denkova tak po deviatich mesiacoch vystrieda vo funkcii Gabrielová.