Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Významný predstaviteľ venezuelskej opozície ohlásil odchod z funkcie

Na archívnej snímke z 1. augusta 2017 predseda venezuelského parlamentu Julio Borges (vpravo). Foto: TASR/AP

Rozdelená venezuelská opozícia sa po prvý raz po troch rokoch zúčastnila na novembrových regionálnych voľbách.

Caracas 6. decembra (TASR) - Významný predstaviteľ venezuelskej opozície, Julio Borges, ktorý v dočasnej vláde Juana Guaidóa podporovanej Spojenými štátmi zastáva funkciu ministra zahraničných vecí, v nedeľu ohlásil, že odchádza zo svojho postu. Tento krok ešte viac oslabí už i tak roztrieštenú opozíciu, ktorá len pred dvoma týždňami utrpela výraznú prehru v regionálnych voľbách, píše agentúra Reuters.

Borges navyše vyzval na rozpustenie dočasnej vlády, ktorá podľa jeho slov neplní svoj účel. "Dočasná vláda by mala úplne zmiznúť," povedal na tlačovej konferencii v Kolumbii, kde žije v exile. "Dočasná vláda má zmysel ako nástroj na vymanenie sa z diktatúry. V tomto momente to však vidíme tak, že bola narušená," uviedol s tým, že je potrebné podniknúť kroky na jej zreformovanie.

"Stratili sme legitimitu, medzinárodnú podporu, pretože došlo k príliš mnohým rozporom, k príliš veľkému počtu chýb a príliš početným škandálom, čo prinútilo svet prípad Venezuely odložiť," citovala z Borgesovho prejavu agentúra AFP. Opozíciu vyzval na "obnovu a nahromadenie síl na získanie legitimity vo Venezuele i mimo nej".

Borges, ktorý je členom jednom zo štyroch hlavných opozičných strán, má svoju demisiu má v utorok predložiť komisii vytvorenej zo zákonodarcov, ktorí boli súčasťou Národného zhromaždenia v čase, keď bolo v rokoch 2016-2020 kontrolované opozíciou. Politik žije aktuálne v hlavnom meste Kolumbie Bogotá, kde dostal politický azyl po tom, čo ho vláda prezidenta Nicolása Madura obvinila z účasti na sprisahaní.

Venezuelský prezident Maduro vyhlásil víťazstvo po voľbách v roku 2018, ktoré však boli podľa kritikov zmanipulované. Predseda Národného zhromaždenia Juan Guaidó sa v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s cieľom zbaviť Madura moci a následne ho uznalo približne 60 krajín. Opozícia tiež bojkotovala vlaňajšie parlamentné voľby.

Rozdelená venezuelská opozícia sa po prvý raz po troch rokoch zúčastnila na novembrových regionálnych voľbách. Dokázala však zvíťaziť len v troch z 23 štátoch, vo zvyšných triumfovali kandidáti spojení s Madurom.