Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Za nového správcu Hongkongu bol zvolený stúpenec Pekingu John Lee

John Lee, jediný kandidát na správcu Hongkongu počas predvolebnej kampane v Hongkongu 6. mája 2022. Foto: TASR/AP

John Lee (64) dostal 1416 hlasov. Volil ho zhruba 1500-členný výbor zložený z prevažne z prívržencov čínskej komunistickej vlády.

Hongkong 8. mája (TASR) - Za správcu Hongkongu v nedeľu elitný volebný orgán zvolil bývalého šéfa bezpečnosti Johna Leeho, ktorý v roku 2019 dohliadal na potlačenie prodemokratických protestov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

John Lee (64) dostal 1416 hlasov. Volil ho zhruba 1500-členný výbor zložený z prevažne z prívržencov čínskej komunistickej vlády. Vo voľbách podporovaných Pekingom bol jediným kandidátom a jeho víťazstvo sa očakávalo. Lee nahradí doterajšiu šéfku regionálnej vlády Carrie Lamovú, a to 1. júla.

Voľba nového správcu tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny sa pôvodne mala uskutočniť 27. marca; pre zlú pandemickú situáciu v meste však bola odložená na 8. mája.

Hongkong sa vrátil pod čínsku správu spod administrácie Británie v roku 1997 s prísľubom, že Peking mu ponechá kapitalistickú ekonomiku i politické slobody nedotknuté po dobu ďalších 50 rokov.

Britská vláda vlani obvinila Peking z porušenia spoločnej čínsko-britskej deklarácie z roku 1984, ktorá stanovila politický systém "jedna krajina – dva systémy". Londýn tvrdí, že Peking zaviedol "radikálne zmeny" vo volebnom systéme Hongkongu, čo viedlo k umlčaniu kritikov čínskej politiky.

Čína v posledných rokoch priamo zasahuje do právneho systému mesta. Peking naň v júni 2020 uvalil zákon o národnej bezpečnosti a o niekoľko mesiacov neskôr radikálne prepracoval jeho volebný systém, ktorý teraz prikazuje, aby sa všetci kandidáti verejne preukázali ako čínski vlastenci.