Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj navrhuje udeľovať občianstvo zahraničným Ukrajincom

Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Zelenského bude zjednodušený postup na získanie ukrajinského občianstva k dispozícii aj občanom, ktorí vo svojich krajinách trpia porušovaním svojich práv a slobôd.

Kyjev 18. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil rezortu diplomacie vytvoriť mechanizmus, na ktorého základe by bolo možné udeľovať ukrajinské občianstvo etnickým Ukrajincom zo "spriatelených krajín, ktorí sa chcú podieľať na rozvoji svojej historickej vlasti".

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že v súčasnosti platné ukrajinské zákony zakazujú dvojaké občianstvo.

Ako vo štvrtok informoval spravodajský web Novaja gazeta, Zelenskyj navrhuje, aby sa ukrajinské občianstvo v zmienených prípadoch udeľovalo v zjednodušenom režime.

Podľa Zelenského bude zjednodušený postup na získanie ukrajinského občianstva k dispozícii aj občanom, ktorí vo svojich krajinách trpia "porušovaním svojich práv a slobôd".

V článku Novej gazety sa uvádza, že Zelenskyj takto reagoval na predĺženie väzby 24 ukrajinských námorníkov zadržiavaných v Rusku od novembra 2018, keď sa v Kerčskom prielive odohral incident ukrajinských vojenských lodí s ruskou pohraničnou hliadkou.

Druhým dôvodom pre vydanie takéhoto nariadenia bol krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý v stredu rozšíril udeľovanie ruského občianstva v zjednodušenom konaní na všetkých obyvateľov Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti na Ukrajine.

Putin podpísal koncom apríla dekrét o zjednodušených postupoch udeľovania ruského občianstva obyvateľom "niektorých okresov" Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti.

Nový dekrét, zverejnený v stredu, však ruší formuláciu "niektorých okresov" v predchádzajúcom dekréte, vysvetlila agentúra UNIAN.

Zelenského kancelária vydala v súvislosti s Putinovým výnosom vyhlásenie, v ktorom vyjadrila presvedčenie, že "tento (Putinov) krok vytvára ďalšie prekážky na ceste k deeskalácii konfliktu a reintegrácii Donbasu. Ide pritom o záväzok, ku ktorému sa Rusko stále hlási."

Už pôvodný Putinov výnos ohľadom ruského občianstva označovala Ukrajina "za ďalšie nedodržiavanie noriem medzinárodného práva".