Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Naše jednotky vzdorujú očakávaniam, ďalej bránia Donbas

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhý zľava) v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 5. júna 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve vyhlásil, že je hrdý na ukrajinských obrancov.

Kyjev 12. júna (TASR) - Nikto nevie, ako dlho bude vojna na Ukrajine trvať, ukrajinské jednotky však vzdorujú očakávaniam a bránia ruským silám v obsadení východnej časti krajiny, uviedol v noci na nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve vyhlásil, že je hrdý na ukrajinských obrancov, ktorým sa darí blokovať postup Rusov vo východnom priemyselnom regióne Donbas. Región hraničí s Ruskom a už osem rokov jeho veľkú časť ovládajú Moskvou podporovaní proruskí separatisti.

"Spomínate si, ako začiatkom mája v Rusku dúfali, že obsadia celý Donbas?" uviedol ukrajinský prezident. "Už je 108. deň vojny, už je jún. Donbas vzdoruje," podotkol.
Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhý zľava) sa zdraví s vojakmi neďaleko frontovej línie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 5. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Podľa ukrajinských i ruských úradov pokračujú boje o malé priemyselné mesto Severodoneck, ktoré malo pred vojnou približne 100.000 obyvateľov. Severodoneck a neďaleký Lysyčansk sú poslednými väčšími územiami, ktoré ešte nie sú ovládané proruskými separatistami, pripomína AP.

Líder samozvanej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) v Donbase Leonid Pasečnik uviedol, že ukrajinskí vojaci zotrvávajú v priemyselnej zóne a chemickej továrni Azot v Severodonecku, kde sa pred ruským ostreľovaním skrývajú aj stovky ukrajinských civilistov.

Zelenskyj ďalej podotkol, že síce je koniec vojny zatiaľ v nedohľadne, Ukrajina by mala robiť všetko pre to, aby Rusi "oľutovali všetko, čo urobili a zodpovedali sa za každé jedno zabitie a každý jeden úder na našu krásnu krajinu".

Ukrajinský prezident vyhlásil, že Rusko utrpelo približne trikrát väčšie vojenské straty, než aké sa odhadujú na ukrajinskej strane. "A prečo? Čo ti to dalo, Rusko?" dodal.

Agentúra AP pripomína, že zatiaľ nie sú k dispozícii spoľahlivé nezávislé odhady počtu obetí vojny.