Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zeman sa nechá zaočkovať, vyzval na to aj svojho predchodcu Klausa

Miloš Zeman, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezident pochválil aj Európsku úniu, že zaistila dodávky a distribúciu vakcín voči koronavírusu.

Praha 10. januára (TASR) - Český prezident Miloš Zeman v nedeľu avizoval, že sa v najbližších dňoch nechá zaočkovať voči novému koronavírusu. Informoval o tom server českého Deníka N.

"Všetci mi hovoria, že by som mal nasledovať príklad pána premiéra (Andreja Babiša) alebo pána ministra zahraničných vecí (Jana Blatného), tak si to nechám pichnúť asi za týždeň," povedal Zeman v rozhovore pre český bulvárny denník Blesk.

Prezidenta podľa vlastných slov mrzí, že sa nebude môcť zaočkovať jednorazovou vakcínou, ale že bude musieť dostať injekciu dvakrát. Má totiž traumu z detstva, keď býval chorý a často mu pichali injekcie.

Zemanovi aplikujú vakcínu v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici. Tam prezident dochádza na pravidelné lekárske prehliadky a zaočkovať sa nechá pri ďalšej z nich.

V rozhovore pre Blesk Miloš Zeman hovoril aj o odporcoch očkovania, pričom zdôraznil, že informácie šíriace sa na internete treba overovať.

Zároveň vyzval svojho predchodcu v prezidentskom úrade Václava Klausa, aby sa taktiež nechal zaočkovať. Klaus už pred časom oznámil, že si vakcínu pichnúť nenechá.

"Václav, nechaj sa zaočkovať, inak vo svojom veku riskuješ, že ťa COVID doženie," apeloval Zeman na Klausa. K rovnakému kroku vyzval aj obyvateľov Českej republiky.

Prezident okrem toho pochválil Európsku úniu, že zaistila dodávky a distribúciu vakcín voči koronavírusu.

V Českej republike pribudlo v sobotu 8406 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Počet aktívnych prípadov tak vzrástol na viac ako 160.000. V krajine pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu už 12. deň platí najvyšší, piaty stupeň pohotovosti.

Očkovanie sa ČR začalo 27. decembra a ako prvý ho symbolicky podstúpil premiér Babiš.