Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienti v Žiari u ambulantných lekárov neplatia

Ilustračné foto Foto: TASR

Hoci všeobecní lekári nemajú podpísané zmluvy so zdravotnými poisťovňami, pacienti v Žiari nad Hronom to nepociťujú a za poskytované služby neplatia.

Žiar nad Hronom 2. júla (TASR) – Pacienti žiarskych všeobecných lekárov sa sporov medzi lekármi a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) obávať nemusia. Aj keď lekári nemajú s poisťovňou podpísané zmluvy, poskytovanie zdravotnej starostlivosti dnes nenarušili žiadne problémy.

"Nikto nevyberá žiadne poplatky. Pacient nie je v žiadnom prípade diskriminovaný našimi trochu naštrbenými vzťahmi," podotkla pre TASR pediatrička a kardiologička Jana Šišková s tým, že lekári podľa jej slov postupujú podľa odporúčaní Slovenskej lekárskej komory (SLK).

O tom, že lekári nemajú zmluvné vzťahy s VšZP, informujú pacientov aj oznamy na dverách ambulancií. "Pacientom VšZP na recept označujeme, že nie sme zmluvnými lekármi," vysvetlila Šišková. Situácia v ambulancii je však podľa jej slov pokojná, ľudia ani lekári nie sú nervózni.

Ambulantní lekári podľa jej slov posielajú nepodpísané zmluvy svojim stavovským organizáciám, s ktorými majú uzavreté mandátne zmluvy. "Situáciu berieme racionálne, s prístupom maximálne eticky vo vzťahu k pacientom, ale to neznamená, že odstupujeme od svojich požiadaviek, práve naopak, žiadame len to, čo nám patrí" dodala.

Jej slová potvrdila aj všeobecná lekárka pre dospelých Jana Mrázová. "Fungujeme normálne. Pacienti majú vonku oznam, že nie sme zmluvnými lekármi VšZP, na recept píšeme, že hradí pacient a že nie sme zmluvní, pokiaľ ide o chronických pacientov," podotkla.

Oslovené lekárne sa k problému vyjadriť odmietli. VšZP však svojich klientov upozorňuje, že nič navyše by nemali platiť ani v lekárňach. Poisťovňa totiž dala verejný prísľub lekárňam, že im uhradí všetky lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ktoré v mesiaci júl až do odvolania predpíšu nezmluvní všeobecní lekári.