Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP má vraj signály, že ambulantní lekári podpisujú zmluvy

Foto: TASR/František Iván

Lekárom sa nepáči, že nové zmluvy hovoria iba o navýšení, ktoré vyplynulo z rozpustenia rezervy 50 miliónov eur v štátnom rozpočte na vyššie mzdy zdravotných sestier.

Bratislava 28. júna (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) má podľa svojej hovorkyne Dany Gašparíkovej signály, že ambulantní lekári podpisujú dodatky k zmluvám, ktoré majú zabezpečiť ich plynulé pokračovanie od júla.

Zástupcovia lekárov v utorok avizovali, že vyše dve tretiny z nich nepodpíše nové zmluvy, pokiaľ im štátna poisťovňa nedá viac peňazí.

"V dodatku navrhla všeobecným lekárom navýšenie, ktoré v priemere na ambulanciu predstavuje mesačne viac ako 200 eur a pre ambulanciu špecialistu približne 256 eur," priblížila Gašparíková. Lekárom sa však nepáči, že nové zmluvy hovoria iba o navýšení, ktoré vyplynulo z rozpustenia rezervy 50 miliónov eur v štátnom rozpočte na vyššie mzdy zdravotných sestier. Avizovali preto možný prechod do nezmluvného vzťahu s VšZP od júla.

"Ak by aj niektorí lekári od 1. júla nepodpísali tento dodatok a nemali by zmluvný vzťah s VšZP, poisťovňa zabezpečí svojim poistencom zdravotnú starostlivosť v zmysle zákona," deklarovala Gašparíková. Priblížila, že VšZP má prísľub Asociácie nemocníc Slovenska i Asociácie fakultných nemocníc, že v prípade potreby môže ísť poistenec na vyšetrenie aj priamo do nemocnice.

Zoznam všetkých zmluvných lekárov nájdu poistenci na stránke www.vszp.sk, ako aj vo všetkých pobočkách, prípadne sa môžu informovať na Call centre 0850 003 003.