Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Žilinský kraj

Ľudí z vyhorenej bytovky v Žiline vysťahujú z telocvične do piatka

Požiar v bytovom dome na Bratislavskej ulici v Žiline rieši krízový štáb mesta Žilina. V utorok 18. októbra 2016 v noci museli evakuovať 11 rodín a tým, ktorí nemali strechu nad hlavou, poskytlo mesto krízové ubytovanie v neďalekej telocvični Základnej školy na Hollého ulici. Na snímke poškodená bytovka na Bratislavskej ceste v Žiline v stredu 19. októbra 2016. FOTO TASR - Erika Ďurčová Foto: TASR Erika Ďurčová

Primátor avizoval, že v piatok (11. 11.) už budú sťahovať niektoré rodiny do náhradného ubytovania, tento cieľ sa však nepodarilo naplniť. Zlyhala dodávka kontajnerov.

Žilina 14. novembra (TASR) – Ľudí z bytového domu na Bratislavskej ulici, ktorých museli v utorok 18. októbra v noci evakuovať pre požiar a dočasne bývajú v telocvični Základnej školy na Hollého ulici, chce mesto Žilina presťahovať do náhradného ubytovania do piatka (18. 11.). Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval primátor Žiliny Igor Choma.

"Avizovali sme, že v piatok (11. 11.) už budeme sťahovať niektoré rodiny do náhradného ubytovania, tento cieľ sa nám nepodarilo naplniť. Zlyhala dodávka kontajnerov," vysvetlil žilinský primátor.

Doplnil, že dnes by malo byť desať obytných a dva sociálne kontajnery na mieste. "Aby mohla konkrétna rodina bývať v kontajneri, musí vopred zaplatiť 200 eur. Podpisuje zmluvu len na jeden mesiac. Je tam ešte podmienka, že ak bola predtým neplatičom alebo mala podlžnosti voči mestu, musí mať uzatvorený splátkový kalendár na uhrádzanie svojich dlžôb. A musí mať splatenú aj prvú splátku z tohto kalendára. Kto chce bývať, musí tieto podmienky splniť," povedal Choma.



V týchto dňoch mesto očakáva aj posudok statika, aby vedelo, ako ďalej naložiť s budovou na Bratislavskej ulici, ktorú poškodil požiar. "Pretože posudok bude v tomto smere podstatný. Buď povie rekonštruovať a že sa dá bývať, alebo povie, že sa nedá bývať," uviedol žilinský primátor.

Poslanci žilinského mestského zastupiteľstva schválili 27. októbra na mimoriadnom zasadnutí vytvorenie finančnej rezervy na krytie výdavkov spojených s mimoriadnou situáciou. "Poslanci rozhodli, že ľudí postihnutých požiarom premiestnia z telocvične do unimobuniek, čo bude stáť asi 150.000 eur. Bytový dom je po požiari v alarmujúcom stave a nie je možné ho užívať bez sanácie. Keďže obyvatelia bytového domu si tento stav spôsobili sami a nevytvárali si fond opráv, mesto nemôže pristúpiť k jeho oprave. Obyvatelia domu vytvorili voči mestu Žilina dlh 557.000 eur," dodal Choma.