Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo mesto Žilina i viacero obcí

V centre mesta Žilina vytopilo železničný podchod, podchod železničnej stanice a niekoľko obchodov. FOTO TASR/Pavol Ďurčo

Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky v zasiahnutých oblastiach, aby zvýšili pozornosť.

Žilina 21. júla (TASR) – Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili po dnešnej intenzívnej búrke na severozápade Slovenska mesto Žilina a obce Terchová, Lutiše, Belá, Divinka v okrese Žilina a obce Rudina a Rudinská v okrese Kysucké Nové Mesto. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

"Práve teraz sú starostovia obcí v teréne, vykonávajú záchranné práce, mobilizujú sily a prostriedky. Teraz je situácia najhoršia, lebo kulminujú vody, ktoré stekajú z kopcov. Rovnako aj vodné toky," skonštatoval Hollý.

Linku 158 v Žilinskom kraji dočasne presmerovali na číslo 112
Nefunkčnú linku 158 v Žilinskom kraji, ktorá dnes vypadla z doposiaľ presne nezistených príčin počas búrky, dočasne presmerovali na linku 112. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík.

„Na odstránení poruchy sa intenzívne pracuje. O obnovení linky 158 v Žilinskom kraji budeme informovať,“ dodal krajský policajný hovorca.
Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík uviedol, že policajti v súvislosti s dnešnou intenzívnou búrkou, ktorá sa popoludní prehnala Žilinským krajom, okamžite prijali potrebné opatrenia za účelom ochrany života, zdravia a majetku.

"Policajti situáciu neustále monitorujú, najmä v Žiline a okolí, kde došlo k zaplaveniu viacerých ciest, popadaniu stromov aj výpadku semaforov. Do opatrení sú nasadené všetky dostupné sily a prostriedky. Policajti riadia a usmerňujú cestnú premávku na viacerých cestách. Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky v zasiahnutých oblastiach, aby zvýšili pozornosť, ohľaduplnosť, trpezlivosť a dôsledne rešpektovali pokyny policajtov," dodal krajský policajný hovorca.

V Žiline a okolí zasahuje niekoľko desiatok hasičov. Najhoršia situácia je v meste a priľahlých mestských častiach, kde hasiči odčerpávajú množstvo vody z cestných komunikácií, pivníc rodinných domov a obydlí, záhrad a dvorov. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).



Hasičov z Terchovej vyslali do Vrátnej doliny, kde došlo pri chate Vrátna k zosuvu pôdy. „Situáciu v Žilinskom kraji komplikuje niekoľko desiatok popadaných stromov, hasiči zasahujú najmä v Žiline - Považskom Chlmci, medzi obcami Rojkov (okres Ružomberok) a Kraľovanmi (okres Dolný Kubín), v obci Raková (okres Čadca), v meste Vrútky (okres Martin). Od tretej hodiny popoludní vykonali hasiči v okolí Žiliny viac ako dve desiatky výjazdov v súvislosti s odčerpávaním vody a odstraňovaním popadaných stromov,“ uviedla Farkasová.

Pred búrkami by sa mala mať do polnoci na pozore väčšia časť Slovenska. Pre sever Žilinského okresu platí najvyšší, tretí stupeň hydrologickej výstrahy až do 23.00 h. "Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach nastal výrazný vzostup vodných hladín na Varínke s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich 3. stupňu povodňovej aktivity," uvádza na svojej webovej stránke SHMÚ. Upozorňuje, že je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

Dnešná večerná búrka si vyžiadala aj niekoľko výjazdov hasičov v B. Bystrici, po jednom vo Zvolene a v Žiari nad Hronom. Ako pre TASR uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v B. Bystrici Erik Piater, hasiči odčerpávali vodu z pivníc a rodinných domov najmä na banskobystrickej Jakubskej ceste a tiež na Ulici THK. "Dovedna sme mali v krajskom meste päť výjazdov," dodal.

Hasiči zasahujú pri odčerpávaní vody z výrobnej haly v Šebešťanovej

Doposiaľ tri výjazdy absolvovali hasiči v Trenčianskom kraji v rámci svojej územnej pôsobnosti v súvislosti s búrkou, ktorá dnes popoludní zasiahla severozápad Slovenska. "Výjazdy boli zatiaľ len v okrese Považská Bystrica," informoval TASR hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Marián Petrík.

Ako spresnil, pri dvoch výjazdoch v obciach Považskobystrického okresu zasahovali hasiči pri odčerpávaní vody z menších zaplavených objektov. "Momentálne zasahujú v mestskej časti Považskej Bystrice Šebešťanová, kde sa vybrežil na malom úseku miestny potok a zaplavil výrobnú halu," doplnil Petrík.