Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

ADSS: Dnes nikto nevie povedať, kto je v 2. pilieri zbytočne a kto nie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Podľa Asociácie dôchodkových správcovských spoločnosti treba citlivo posudzovať ľudí, ktorí majú momentálne nulové odvody do druhého piliera, pretože rovnako by mali nulové odvody aj v prvom.

Bratislava 2. februára (TASR) – Asociácia dôchodkových správcovských spoločnosti (ADSS) by chcela upokojiť situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s 2. pilierom a jeho otvorením. Nemieni sa zapájať do politického boja, snaží sa predovšetkým o odbornú diskusiu. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásili predstavitelia ADSS.

"Druhý pilier je po ostatných zmenách stabilizovaný s tým, že dosahuje aj veľmi slušné výnosy," zdôraznil predseda ADSS Stanislav Žofčák. Dokazujú to podľa neho napríklad výsledky za posledný rok, kedy garantované fondy dosiahli zhodnotenie na úrovni 3,52 % a negarantované fondy majú za posledných 12 mesiacov zhodnotenie na úrovni 15,1 %.

Momentálne sa v parlamente nachádza v skrátenom režime vládna novela zákona, na základe ktorej by sa mal otvoriť 2. pilier v období od 15. marca do 15. júna tohto roku. "Ak prejde v takomto znení, bude to relatívne dobré," skonštatoval Žofčák. A to preto, lebo sporitelia si budú môcť podľa neho vybrať, či v 2. pilieri zostanú, alebo z neho vystúpia.



Netreba však podľa Žofčáka nasilu od seba oddeľovať 2. a 1. pilier, pretože obidva sa majú vzájomne dopĺňať. "Sporiteľ má možnosť diverzifikovať si svoje úspory a nie je závislý len od jedného piliera s tým, že každý pilier funguje na úplne inej báze," vysvetlil.

Podľa asociácie dnes nikto nevie presne povedať, kto je v 2. pilieri zbytočne a kto nie. Treba veľmi citlivo posudzovať napríklad ľudí, ktorí majú momentálne nulové odvody do druhého piliera, pretože rovnako by mali nulové odvody aj v 1. pilieri. Okrem toho, to sa môže o pár rokov zmeniť a potom už nebudú mať možnosť do 2. piliera vstúpiť. Zároveň predstavitelia asociácie radia aj pozorne nahliadať na ľudí, ktorí sú vo vyššom veku. Rozhodnutie byť v 2. pilieri totiž závisí aj od výšky príjmu.

Momentálne si pritom podľa údajov ADSS viac ako 90 % sporiteľov bude v druhom pilieri sporiť ešte vyše 20 rokov a v súčasnosti je v ňom menej ako jedno percento sporiteľov starších ako 50 rokov.

Prečítajte si aj: Okolo otvorenia 2. piliera sa podľa R. Fica robí zbytočná hystéria
Poslanci nateraz skončili debatu o otvorení 2. piliera