Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Minister Richter sa zaoberá aktuálnou situáciou v Sociálnej poisťovni

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter Foto: TASR/Martin Baumann

Sociálna poisťovna predĺžila dobu splatnosti odvodov samostatne zárobkovo činných osôb.

Bratislava 30. júla (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) sa informuje o aktuálnej situácii v Sociálnej poisťovni (SP), ktorá predĺžila dobu splatnosti odvodov samostatne zárobkovo činných osôb.



Opozičná strana SaS dnes vyzvala ministra práce, aby sa vrátil z dovolenky, vzniknutú situáciu riešil a vyvodil zodpovednosť. "Minister rozumie predvolebnej snahe opozičnej strany o maximálne politizovanie technického problému v informačných systémoch. Na dovolenke však ešte nebol a úraduje aj teraz, preto sa z pozície predsedu Dozornej rady a rovnako z pozície ministra aj v týchto dňoch intenzívne informuje o stave riešenia vzniknutej situácie," priblížil pre TASR hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška.



SP o aktuálnom stave ministerstvo práce informuje. "Informáciou sa už zaoberala aj Dozorná rada SP a otázkou doriešenia transferu kompletných dát živnostníkov do SP sa bude zaoberať aj najbližšia zvolaná Dozorná rada o dva týždne," avizoval Stuška.

Ministerstvo práce je zároveň presvedčené, že obidve inštitúcie, teda SP aj finančná správa, robia všetko pre to, aby problémy odstránili. Taktiež podľa MPSVR naďalej prijímajú opatrenia, ktoré sú v záujme samotných živnostníkov. "To napokon potvrdzujú svojimi vyjadreniami aj samotní reprezentanti živnostníkov, pričom vítajú najmä pozitíva zmien v zákone, ktoré doterajšiu administratívnu záťaž prenášajú na plecia SP," podotkol Stuška.



Sociálna poisťovňa odložila platenie nových odvodov z 10. augusta na 2. septembra. Dočasne pozastavila aj zasielanie oznámení samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) o ich odvodovej povinnosti, ktorú majú od 1. júla 2015, a to z dôvodu technických problémov Finančnej správy SR pri exporte údajov do Sociálnej poisťovne (SP). "Samostatne zárobkovo činné osoby nemusia zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne v pôvodnom termíne 10. augusta 2015. Termín ich splatnosti sa predlžuje na 2. september 2015 tak, aby mali živnostníci dosť času pripraviť si platby. Toto rozhodnutie SP prijala v snahe vyjsť v ústrety živnostníkom," uviedol hovorca SP Peter Višváder.