Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Reakcie opozičných politikov na rozhodnutie koaličných lídrov

Na archívnej snímke Veronika Remišová. Foto: TASR - Michal Svítok

Predseda vlády Fico oznámil, že je pripravený podať demisiu. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré už absolvoval, má však tri podmienky.

Bratislava 14. marca (TASR) – Demisia predsedu vlády SR už nestačí, naozajstným riešením súčasnej politickej situácie a reálnym krokom k obnoveniu dôvery verejnosti vo vlastný štát sú predčasné voľby. V reakcii na ponuku Roberta Fica odstúpiť z postu premiéra, ak bude pokračovať súčasná vládna koalícia, sa na tom zhodli mimoparlamentné strany.



KDH naďalej zastáva názor, že by sa mali konať predčasné parlamentné voľby. „To je poctivé riešenie pre Slovensko, nie údajná rekonštrukcia vlády,“ zdôraznili vo svojom vyhlásení kresťanskí demokrati.

V rovnakom duchu hovorí aj Progresívne Slovensko (PS). „Rekonštrukcia vlády uvrhne Slovensko do ešte hlbšej krízy, s nebezpečnými dôsledkami pre dôveru ľudí v demokratický štát,“ tlmočil názor strany riaditeľ komunikácie PS Ľubomír Ondrejkovič. Odvoláva sa i na aktuálny prieskum, v ktorom až 43 percent opýtaných preferuje koniec súčasnej vládnej koalície.

SPOLU – občianska demokracia sa vo svojej kritike zameriava na Most–Híd, pristúpenie bugárovcov na rekonštrukciu vlády považuje za škodlivé pre Slovensko. "Personálne zmeny v súčasnej vláde nie sú dostatočné. Krajina potrebuje hlboké systémové zmeny, no vláda na čele so Smerom tieto zmeny nemôže uskutočniť,“ uviedla hovorkyňa SPOLU Silvia Hudáčková.

Predseda vlády Robert Fico oznámil, že je pripravený podať demisiu. Po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré už absolvoval, má však tri podmienky. Hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu.

Robert Fico sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita. "Je dôležité, aby súčasná vládna koalícia naďalej napĺňala svoj mandát od voličov. SR je v dobrej kondícii, čo je aj zásluhou súčasnej vládnej koalície. Preto je našou povinnosťou aj naďalej napĺňať vôľu ľudí a neodovzdať štát opozičným amatérom a krikľúňom," odkázal Fico s tým, že on osobne je pre to ochotný urobiť maximum.

V. Remišová: Vyzývame prezidenta, aby neprijal Ficove podmienky



Hnutie OĽaNO vyzýva prezidenta SR Andreja Kisku, aby neprijal podmienky premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorými šéf vládneho kabinetu podmieňuje svoju demisiu. Výmena figúrok totiž na obnovu dôvery v štát a jeho inštitúcie nestačí, najpoctivejším riešením sú predčasné voľby. Vyhlásila to predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová v reakcii na premiérovo rozhodnutie ohľadom demisie.

"Vyzývame pána prezidenta, aby podmienky Roberta Fica neprijal. Pretože ak ľudia stratili dôveru v štát a jeho inštitúcie, na obnovenie tejto dôvery je najpoctivejším riešením dať opäť ľuďom príležitosť rozhodnúť," povedala Remišová, podľa ktorej na obnovenie dôvery výmena figúrok nestačí. "Je jedno, či na poste premiéra bude Robert Fico, alebo jeho figúrka, pretože Robert Fico ostáva predsedom Smeru. Všade vidíme prepojenia na Smer," uviedla.

Fico týmto rozhodnutím podľa Remišovej hovorí ľuďom, že sú v podstate svojprávni. "Akoby si nevedeli vybrať alternatívu," poznamenala Remišová. Je podľa nej absurdné, aby dnes premiér tvrdil, kto bude vo vláde a s kým. "Takto sa k ľuďom nemôže správať," vyhlásila a zdôraznila, že za súčasnú krízu a stav spoločnosti môže v prvom rade vládna koalícia, nie médiá ani opozícia.

Kritizovala aj predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. "Tvrdil ľuďom, že ide rokovať o predčasných voľbách. Teraz sa zdá, že už predčasné voľby nie sú v hre. Béla Bugár zradil ľudí a táto vládna koalícia zradila ľudí na námestiach," uzavrela.

N. Blahová: Vláda nepočúva hlas ľudí, výmena figúrok nestačí



Vláda nepočúva hlas ľudí, ktorí žiadajú pád vlády a predčasné parlamentné voľby. Občanom iba výmena figúrok nestačí. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová v reakcii na vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý oznámil, že je pripravený podať demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska splní jeho podmienky.

"Táto vládna kríza nie je o výmene figúrok. Stali sme sa svedkami, že Robert Fico navrhuje výmenu figúrok. Vláda ale nie je o ňom, ale o štruktúrach prerastených do každého kúta štátu. Nemôže to stačiť nám ani občanom a rozhodne im to nestačí," vyhlásila Blahová.

SaS považuje za úbohé, že sa Fico znížil k vydieraniu prezidenta. "Prezident má silný mandát, je priamo volený občanmi a je to jeho rozhodnutie, ako naloží s demisiou premiéra," zdôraznila Blahová. Komentovala aj správanie Mosta-Híd, ktorý dosiaľ oficiálne žiadal predčasné voľby a hrozil odchodom z koalície, ak sa na nich s partnermi nedohodne. Zmenu postoja označila Blahová za páchanie verejnej samovraždy.

B. Kollár: Demisia premiéra už ľuďom možno nebude stačiť



Demisia predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) už verejnosti možno stačiť nebude. Myslí si predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, podľa ktorého by bolo lepšie, keby sa konali predčasné voľby.

"Keď chceme obnoviť dôveru v štát, mali by rozhodnúť ľudia a nie politici či oligarchovia v zákulisí. Za nás by bolo najčistejšie, keby to odovzdali do rúk ľuďom," povedal v reakcii na vyjadrenie premiéra, že ponúka svoju demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska akceptuje jeho podmienky.

Kollár považuje za drzé, aby premiér určoval hlave štátu podmienky. "Je to drzé. Prezidentovi sa podmienky nedávajú," vyhlásil predseda hnutia Sme rodina. Kollár tiež povedal, že podľa informácií, ktoré sa šíria, by Fica mohol nahradiť Peter Pellegrini.