Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dovolenkári v Tunisku, buďte ostražití. Odkazuje nielen ministerstvo

Ochrankár stojí na pláži hotela Imperial Marhaba neďaleko tuniského mesta Súsa v sobotu 27. júna 2015, kde 23-ročný študent v piatok zabil pri ozbrojenom útoku najmenej 40 ľudí. Foto: TASR/AP

Pred ďalšími teroristickými útokmi varuje aj britské ministerstvo zahraničných vecí.

Bratislava 28. júna (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemení aktuálne cestovné odporúčanie pre Tunisko. Od začiatku tohto mesiaca rezort upozorňuje dovolenkárov, aby "zvážili nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí". Krajina je totiž v zložitom transformačnom procese a prináša so sebou bezpečnostné riziká. Možnú zmenu odporúčania však nevylučuje.

"MZV odporúča dovolenkárom v Tunisku vysokú ostražitosť a rešpekt k pokynom bezpečnostných zložiek a hotelového personálu," informoval TASR hovorca rezortu Peter Stano.

"Jedným zo zákerných aspektov terorizmu je, že sa nedá odhadnúť, kedy a kde udrie. Situáciu vyhodnocujeme v komunikácii s ďalšími partnermi v rámci EÚ," uviedol Stano.



V piatok (26.6.) došlo v Tunisku k teroristickému útoku, v dovolenkovej destinácii prišlo o život asi 40 ľudí.

Británia varuje: V Tunisku hrozia ďalšie teroristické útoky

Británia dnes varovala, že Tunisku hrozia ďalšie teroristické útoky na turistická letoviska podobné tomu, aký sa v piatok odohral na hotelovej pláži v meste Sousse (Súsa). Atentátnik tam zastrelil 38 ľudí a ďalších 39 ich utrpelo zranenia.

Medzi identifikovanými obeťami sú aj 15 britskí občania. Britské úrady v sobotu pripustili, že počet britských obetí útoku sa ešte môže zvýšiť.

Teroristické útoky môžu v Tunisku páchať "jednotlivci, o ktorých úrady nemajú informácie a ktorých prostredníctvom sociálnych sietí k útokom inšpirovali teroristické skupiny," upozornilo britské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré dnes aktualizovalo svoje odporúčanie pre britských občanov cestujúcich do Tuniska. Neodporúča im v ňom vydávať sa najmä na cesty do blízkosti hraníc s Alžírskom a Líbyou, ani do národného parku v pohorí Džabal aš-Šánabí, ktoré je uzavretou vojenskou zónou a je považované za baštu islamistov.

V Londýne dnes opäť zasadne vládny krízový štát Cobra. Cieľom schôdzky je dohodnúť sa na primeranej reakcii Británie na udalosti v Tunisku. Britská ministerka vnútra Theresa Mayová pripustila, že väčšinu obetí útoku v Sousse budú zrejme tvoriť Briti, ale vyhlásila, že Británia zatiaľ nemá dôkazy, že by sa strelec zameriaval práve na britských občanov.

Mayová uviedla, že hrozba teroristického útoku v Británii je momentálne na druhom stupni, čo znamená, že útok je vysoko pravdepodobný. Poukázala na to, že v posledných mesiacoch sa podarilo odhaliť viacero sprisahaní, ktorých cieľom bolo spáchať atentát na území Británie.

Nedeľné vydanie britských denníkov dnes citovali britských ministrov obrany a zahraničných vecí Michaela Fallona a Philipa Hammonda, ktorí konštatovali, že teroristický útok v Tunisku bude mať vplyv na obrannú a bezpečnostnú stratégiu Británie a prispeje aj k odhodlaniu Londýna bojovať proti islamskému extrémizmu.