Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

FIGEĽ EXKLUZÍVNE z TALIANSKA: Nadránom ma zobudili silné otrasy stien

Zemetrasenie v Taliansku a Ján Figeľ, kombo snímka. Foto: TASR

Expredseda KDH, v súčasnosti splnomocnenec EÚ pre náboženskú slobodu vo svete, vyjadril obetiam zemetrasenia úprimnú sústrasť.

Bratislava 24. augusta (Teraz.sk) - Bývalý eurokomisár, expredseda KDH a dnes splnomocnenec Európskej únie pre náboženskú slobodu vo svete Ján Figeľ sa aktuálne nachádza v talianskom Rimini na medzinárodnej konferencii. Osobne preto zažil prejavy zemetrasenia, ktoré podľa najnovších informácií prinieslo smrť najmenej 21 ľuďom.

Figeľ im prostredníctvom sociálnej siete vyjadril úprimnú sústrasť.

"Nadránom má v hoteli v Rimini prebudili silné otrasy stien, cítil som mykanie postele a nábytku, luster sa hýbal ako kyvadlo hodín. Bolo pol štvrtej a chvenie budovy trvalo takmer pol minúty," reaguje Figeľ pre Teraz.sk. "Také silné otrasy zeme som zatiaľ nezažil," dodáva. Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,2 zasiahlo dnes v noci strednú časť Talianska, s epicentrom južne od mesta Perugia. Starosta mesta Amatrice uviedol, že mesto utrpelo značné materiálne škody. Podľa spravodajstva BBC si otrasy vyžiadali najmenej 21. obetí. je však možné, že tento počet ešte nie je konečný, keďže pod troskami sú uveznení aj ďalší ľudia.

Na snímke z videozáznamu záchranár pri sutinách zrútených budov v centre mesta Amatrice po otrasoch v strednom Taliansku 24. augusta 2016.
Foto: TASR/AP


"Všetky médiá a talianska verejnosť sú plné správ o záchranných prácach a diskusií o deštrukcii a obetiach zemetrasenia. Som tu na medzinárodnej konferencii - na 37. stretnutí priateľstva medzi ľuďmi, kde mám dnes vystúpenie spolu s ministrom zahraničných vecí Talianska Paolom Gentilonim. Hosťom je dnes aj Romano Prodi, bývalý premiér a šéf Európskej komisie, ktorej členom som bol v r. 2004," vysvetlil Figeľ pre Teraz.sk.

Ján Figeľ
Foto: TASR/Michal Svítok


Prezident Kiska poslal sústrastný telegram


V súvislosti s dnešným zemetrasením v centrálnej časti Talianska poslal prezident SR Andrej Kiska sústrastný telegram prezidentovi Talianskej republiky Sergiovi Mattarellovi. TASR o tom informovala Elena Bianchi z Kancelárie prezidenta SR.

Kiska vyjadril aj v mene slovenských občanov hlbokú sústrasť talianskemu prezidentovi i rodinám a blízkym obetí. Zároveň podotkol, že Slovensko je Taliansku pripravené poskytnúť pomoc, ktorú by zasiahnutá krajina potrebovala.

"S hlbokým pohnutím som prijal správu o ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo región stredného Talianska. Je ťažké nájsť slová, ktoré by vyjadrili smútok nad obeťami tejto tragickej udalosti a nad utrpením ľudí, ktorí zostali bez domova," uviedol Kiska.

Obete pribúdajú


"Cesty vedúce do mesta aj z neho sú odrezané. Polovica mesta zmizla. Pod sutinami sa nachádzajú ľudia. Došlo i k zosuvom pôdy, hrozí zrútenie mosta," uviedol starosta Amatrice Sergio Perozzi, ktorého cituje stanica BBC. Talianske orgány civilnej ochrany označili zemetrasenie za "vážne".

Ľudia sedia na okraji cesty pri sutinách zrútených budov v centre mesta Amatrice po otrasoch v strednom Taliansku 24. augusta 2016.
Foto: TASR/AP


Po zemetrasení nasledovalo niekoľko silných dotrasov, tvrdí denník La Republica. Zemetrasenie nastalo o 3.36 h SELČ, 76 kilometrov juhovýchodne od Perugie, vo veľmi malej hĺbke desať kilometrov pod povrchom zeme, uviedla americká geologická služba USGS, podľa ktorej budú škody značné.

Otrasy bolo cítiť aj v Ríme, kde sa budovy chveli zhruba 20 sekúnd. Taliansky Inštitút geofyziky a vulkanológie (INGV) oznámil, že epicentrum sa nachádzalo v hĺbke iba 4,2 kilometra pod povrchom zeme v provincii Rieti.

Okrem Amatrice sú najviac postihnutými mesto Norcia a obec Accumoli, píše agentúra AP.