Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska a premiér Fico vyjadrujú sústrasť obetiam v Taliansku

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí ústavní činitelia zaslali do Talianska sústrastné telegramy.

Bratislava 24. augusta (TASR) - V súvislosti s dnešným zemetrasením v centrálnej časti Talianska poslal prezident SR Andrej Kiska sústrastný telegram prezidentovi Talianskej republiky Sergiovi Mattarellovi. TASR o tom informovala Elena Bianchi z Kancelárie prezidenta SR. Úprimnú sústrasť s obeťami vyjadril aj predseda vlády Robert Fico v telegrame zaslanom premiérovi Talianskej republiky Matteovi Renzimu .

Kiska vyjadril aj v mene slovenských občanov hlbokú sústrasť talianskemu prezidentovi i rodinám a blízkym obetí. Zároveň podotkol, že Slovensko je Taliansku pripravené poskytnúť pomoc, ktorú by zasiahnutá krajina potrebovala.

"S hlbokým pohnutím som prijal správu o ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo región stredného Talianska. Je ťažké nájsť slová, ktoré by vyjadrili smútok nad obeťami tejto tragickej udalosti a nad utrpením ľudí, ktorí zostali bez domova," uviedol Kiska.



Sústrasť vyjadril aj premiér


Predseda vlády SR Robert Fico dnes v sústrastnom telegrame zaslanom premiérovi Talianskej republiky Matteovi Renzimu vyjadril svoj zármutok nad následkami ničivého zemetrasenia v strednom Taliansku, ktoré si vyžiadalo početné obete na ľudských životoch, rozsiahle materiálne škody a škody na kultúrnom dedičstve krajiny. "Vo svojom mene i v mene celej vlády vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí ničivého zemetrasenia a potvrdil pripravenosť Slovenska poskytnúť Taliansku pomoc, ktorú by krajina považovala za užitočnú," uvádza Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský vyjadril hlbokú sústrasť


"S veľkým zármutkom sme sa dozvedeli správu o tragédii, ktorá postihla obyvateľov v Taliansku. Spájame sa s vami v modlitbách za všetky obete a prosíme aj za ich príbuzných a pozostalých," uviedol Zvolenský v kondolenčnom telegrame predsedovi Konferencie biskupov Talianska kardinálovi Angelovi Bagnascovi.

Desiatky obetí


Silné zemetrasenie, ktoré v noci nadnes zasiahlo strednú časť Talianska, si zatiaľ vyžiadalo najmenej 38 mŕtvych a desiatky zranených. Miestne úrady predpokladajú, že pod troskami zrútených budov sa nachádzajú stovky ľudí.

Hypocentrum hlavného otrasu, ktorý mal podľa talianskych seizmológov magnitúdu 6,0, sa nachádzalo v provincii Perugia juhovýchodne od mestečka Norcia v hĺbke iba štyri kilometre. Tento otras bol zaznamenaný o 03.36 h a po ňom nasledovali desiatky dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 5,5.


Zem sa triasla v oblasti od regiónu Lazio cez Umbriu a Marche po pobrežie Jadranského mora. Slabé záchvevy zeme bolo cítiť aj v talianskej metropole Rím.