Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie: Slováci medzi obeťami zatiaľ nie sú

Vyšetrovatelia prehliadajú kamión, ktorým neznámy vodič zaútočil na dav v Nice v noci na dnes. Foto: TASR

Identifikácia obetí stále trvá, avšak dúfa, že Slováci medzi obeťami ani nebudú.

Bratislava 15. júla (TASR) - Slováci sa medzi zranenými ani obeťami útoku, pri ktorom nákladné auto vrazilo vo štvrtok (14.7.) do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska, zatiaľ nenachádzajú. Pre TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček. Podľa neho identifikácia obetí stále trvá, avšak dúfa, že Slováci medzi obeťami ani nebudú.

Francúzske veľvyslanectvo otvára na Slovensku v súvislosti so štvrtkovým atentátom v prístavnom meste Nice kondolenčnú knihu. Tá bude k dispozícii v galérii Francúzskeho inštitútu na Sedlárskej ulici v Bratislave. Sústrasť bude možné vyjadriť dnes od 14.00 do 17.00 a v pondelok 18. júla od 9.00 do 17.00 h. TASR o tom dnes informoval Didier Rogasik, tlačový atašé z Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku.

Krátko po incidente, ktorý má podľa mnohých prvky teroristického útoku, sa k tomu vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák prostredníctvom účtu na Twitteri. "Som šokovaný a rozhorčený neľudským útokom v Nice. Je to hrozná tragédia pre mesto a všetkých zasiahnutých," píše Lajčák. Zároveň v anglickom aj francúzskom jazyku vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a silnú solidaritu s Francúzskom.



Vo francúzskom Nice zahynulo v noci nadnes prinajmenšom 84 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia po tom, ako nákladné auto vrazilo do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily. K incidentu došlo okolo 22.30 na rušnej promenáde Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa k týmto informáciám doposiaľ odmietol vyjadriť, pričom uviedol, že "identifikácia zločinca ešte prebieha". "Sme vo vojne s teroristami, ktorí nás chcú zasiahnuť za každú cenu a veľmi násilným spôsobom," dodal minister, ktorého citovala agentúra AP.



Ministerstvo vnútra (MV) SR odsudzuje teroristické útoky vo Francúzsku

Ministerstvo vnútra (MV) SR odsudzuje teroristické útoky vo Francúzsku, pri ktorých umierajú nevinní a bezbranní ľudia. Reaguje tak na situáciu po útoku, pri ktorom nákladné auto vrazilo vo štvrtok (14. 7.) do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v prístavnom meste Nice na juhovýchode krajiny. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva Andrea Dobiášová.

Ministerstvo vnútra je zároveň podľa nej pripravené postarať sa o občanov vo Francúzsku a v prípade záujmu vyslať do postihnutej oblasti vládny špeciál, ktorý by ich dopravil na Slovensko.

"Slovenské bezpečnostné zložky sledujú situáciu vo Francúzsku a komunikujú so zahraničnými partnermi. Naďalej u nás zostáva zvýšený protiteroristický stupeň – 2," doplnila Dobiášová. Na Slovensku sú bezpečnostné opatrenia dlhodobo zvýšené, momentálne aj pre slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie. Opatrenia sa týkajú najmä miest, na ktorých sa združuje väčší počet ľudí a zároveň sa sledujú strategické objekty.