Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ministerstvu sa podarilo spojiť so 45 Slovákmi v Nepále

Silné zemetrasenie zasiahlo dnes stredný Nepál a okolité krajiny.Na snímke dobrovoľníci pomáhajú prehľadávať trosky domu v Káthmandu v Nepále 25. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Tých, s ktorými sa doteraz nepodarilo spojiť, sa rezort diplomacie naďalej pokúša kontaktovať.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa podarilo spojiť so 45 Slovákmi v zemetrasením postihnutom Nepále.

V krajine by malo byť 67 občanov SR, jedenásti z nich boli zaregistrovaní v systéme ministerstva, o zvyšných informovali rodinní príslušníci cez linku diplomatickej služby. Jedna osoba je hospitalizovaná.

"Nevyžiadali si asistenciu," povedal pre TASR riaditeľ tlačového odboru MZV Peter Susko. V poriadku sú aj členovia expedície Makalu a expedície Annapurna.

V Himalájach západne od nepálskej metropoly Káthmandu došlo v sobotu (25.4.) k silnému zemetraseniu. Podľa americkej geologickej služby USGS dosiahlo zemetrasenie magnitúdu 7,8 a stalo sa tak najsilnejším v Nepále po 81 rokoch. Mohutné otrasy spôsobili zrútenie domov, zrovnali so zemou stáročné chrámy a vyvolali lavíny na Mount Evereste.
M. Lajčák poslal svojmu nepálskemu partnerovi sústrastný telegram
Bratislava 26. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák poslal svojmu nepálskemu partnerovi Mahéndrovi Bahádurovi Pandejovi sústrastný telegram v súvislosti s prírodnou katastrofou v jeho krajine.

"S hlbokým zármutkom a ľútosťou som prijal správu o početných ľudských obetiach, množstve zranených a závažných materiálnych škodách spôsobených ničivým zemetrasením v Nepále. Prijmite, prosím, moju úprimnú sústrasť a prejavy solidarity s obyvateľmi Nepálu postihnutými touto tragickou prírodnou katastrofou," napísal minister Lajčák.

V súvislosti so zemetrasením nebolo rezortu diplomacie oznámené žiadne úmrtie Slováka v Nepále.

TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.